Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Vader en zoon Verkest verliezen hoger beroep

Brussel – Het Belgische Hof van cassatie heeft het beroep van Lucien en Jan Verkest tegen hun veroordeling door het Hof van beroep verworpen.

Het Hof had vader en zoon Verkest veroordeeld wegens hun rol in de beruchte dioxinecrisis van 1999. Het Hof legde een gevangenisstraf op van twee jaar, waarvan één voorwaardelijk, voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar.

De Belgische dioxinecrisis van 1999 zorgde voor grote verliezen in vooral de pluimveesector. Het schandaal leidde tot het ontslag van twee ministers in België.

In gesmolten dierlijk vet geleverd door Verkest aan voerfabrikanten bleken zware dioxineverontreinigingen voor te komen. Het dierlijke vet bleek een mengsel te zijn van dierlijk en technisch vet. Het Waalse bedrijf Fogra, geleid door Jacques en Jacqueline Thill bleek de leverancier van dit besmette vet aan Verkest. Dit Waalse bedrijf is veroordeeld tot een geldboete.

De verdediging van de Verkests vindt dat ze geen eerlijk proces hebben gekregen. De advocaat wijst er op dat Verkest sr. al tijdens de dioxinecrisis als getuige is verhoord, zonder de aanwezigheid van een raadsman. De advocaat vindt dat dit wel had gemoeten op basis van het Europese recht.

Het Belgische hof van cassatie gaat daarin niet mee, en dit betekent nu dat vader en zoon zijn veroordeeld.

Eén reactie

  • no-profile-image

    een jaar gevanginisstraf voor zo,n grote criminelen 25 jaar was terechter geweest het was geen fout maar opzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.