Pluimveehouderij

Nieuws

Schade verbod salmonella’s pluimveevlees € 1 miljoen

Den Haag – De schade van de aanwezigheid van salmonella Eteritidis en Typhimurium op pluimveevlees kan oplopen tot ruim 1 miljoen euro. Dat heeft het onderzoeksinstituut LEI berekend op verzoek van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De hierbovengenoemde salmonella’s zijn per 1 december van dit jaar verboden op pluimveevlees in winkels. Nederlandse pluimveeslachterijen hebben besloten om met de verboden salmonella’s besmette koppels pluimvee zodanig te verhitten dat het vlees van de dieren daar vrij van is en zodoende nog wat oplevert. Dat verhitten kost wel geld en het pluimveevlees levert minder geld op.

De Nederlandse pluimveevleessector wil een collectief fonds oprichten om de schade van de verboden salmonella’s bij Nederlandse koppels pluimvee te compenseren.
De waardevermindering van besmette koppels komt uit op € 0,65 tot € 0,75 per vleeskuiken. Alle schakels in de pluimveevleesketen willen een bijdrage aan het fonds leveren. Voor 2012 zijn de kosten voor het schadefonds als volgt verdeeld: vleeskuikenhouders 65 procent, slachterijen 25 procent en de voorschakels (fokkerij, vermeerdering en broederijen) 10 procent. Daarvoor zal het PPE heffingen instellen. In 2012 zal het schap de bijdragen aan het schadefonds opnieuw bekijken.

Voor het instellen van de heffingen voor het schadefonds moet het PPE een steunmaatregel bij de Europese Commissie aanvragen. Dat is vaak een langdurig proces. Totdat de steunmaatregel is goedgekeurd, kan het PPE geen heffingen opleggen. Het fonds kan dan ook niet uitkeren bij schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.