Pluimveehouderij

Nieuws 546 x bekeken 1 reactie

Oude batterijkooien naar Oost-Europa

Didam – Afgedankte batterijkooien uit Nederland worden nog steeds in andere EU-landen afgezet. Dat zegt bestuurslid Harry Ketels van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Volgens Ketels gaat een deel van de kooien naar Rusland, maar worden ze ook nog wel afgezet in landen als Polen en Roemenië. Dat laatste is opmerkelijk, omdat deze landen zijn gehouden aan een kooiverbod voor leghennen.

Toch doen handelaren die kooien in deze landen afzetten op zich niets illegaals. Er is pas sprake van een overtreding op het moment dat er eieren die in kooien worden geproduceerd na 1 januari op de markt worden gebracht.

Volgens Ketels worden hennenhouders wel kritischer op de personen en bedrijven waaraan ze afgedankte kooien verkopen. Als het vermoeden bestaat dat de kooien inderdaad ergens in de EU worden afgezet, zoeken betrokken bedrijven een ander afzetkanaal voor hun afgeschreven kooien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als deze afgedankte kooien, nu niet naar de handel maar naar de sloop gaan, heeft dit dan enig effect op het houden van legkippen in Oost Europa? Ik denk het niet want dan komen de kippen wel in nieuwe kooien uit West Europa of van plaatselijke makelij. Ik mag aannemen dat de productie van kooien niet verboden is, want in Nederland geldt nog steeds Handel is Handel en geld stinkt maar de Nederlander houdt van deze geur..

Of registreer je om te kunnen reageren.