Pluimveehouderij

Nieuws 204 x bekeken

Ook Schotten waarschuwen tegen illegale eieren en varkensvlees

Edinburgh – De Schotse boerenbond NFUS zegt de druk op Europa hoog te houden om te zorgen dat de hand wordt gehouden aan nieuwe welzijnseisen voor kippen en varkens.

De bond wil daarmee voorkomen dat de Schotse eier- en varkenssector wordt ondermijnd door de invoer van illegaal geproduceerde eieren en varkensvlees vanuit andere delen van de EU.

Eerder deze week waarschuwde het Engelse varkensschap BPEX al voor illegaal geproduceerd varkensvlees als in 2013 het Europese verbod voor zeugboxen ingaat. De NFUS koppelt dat aan het verbod op legbatterijen dat al begin volgend jaar van kracht wordt. ’’Schotse en Britse eierproducenten zullen volledig aan de eisen voldoen en zeugboxen zijn in Groot-Brittannië al meer dan tien jaar verboden", aldus de NFUS.

De boerenbond gaat er echter vanuit dat een belangrijk aantal lidstaten niet voldoet aan het verbod op legbatterijen over acht weken van kracht wordt. Bovendien is er bezorgdheid dat veel EU-landen ook de deadline voor zeugboxen zal missen. "Dat leidt er toe dat Schotse producenten, die zwaar geïnvesteerd hebben in hogere welzijnssystemen hun markt ondermijnd zijn door illegale producten van elders in de EU", zegt de bond.

De National Farmers Union of Scotland heeft inmiddels met alle grote winkelbedrijven gesproken ’om hen te informeren over de bedreigingen die onze producenten boven het hoofd hangen’. ’’We hebben hen om garanties gevraagd dat verse producten die worden ingevoerd, ook voldoen aan de komende regulering. Die garantie moet ook uitgebreid worden naar verwerkte producten die ingevoerde eieren of varkensvlees bevatten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.