Pluimveehouderij

Nieuws

Nieuwe inzichten in binding virussen bij kip

Utrecht – Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben meer inzicht gekregen in het ziekmakende karakter van het kippencoronavirus IBV.

Het team heeft een relatie ontdekt tussen de aanhechting van een virus aan een lichaamscel en in hoeverre het virus het organisme ziek maakt. Inzicht in deze interactie tussen virus en gastheer kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins of antivirale therapieën.

IBV is een veelvoorkomend virus dat de infectieuze bronchitis bij kippen veroorzaakt. De onderzoekers keken naar het eiwit dat bij het coronavirus IBV nodig is voor aanhechting aan de cellen. ”De specificiteit van de aanhechting blijkt overeen te komen met de voorkeur van het virus om juist bij kippen toe te slaan”, aldus Hélène Verheije, onderzoeksleider bij de afdeling Pathobiologie van de faculteit Diergeneeskunde. Met die specifieke voorkeur verschilt dit virus van het vogelgriepvirus. ”Daar zie je dat het aanhechtingseiwit ook aan andere vogelsoorten bindt dan aan de kip alleen.”

Het is van belang om IBV-infecties te beperken door het gebruik van vaccins. Zulke vaccins bestaan ook voor dit coronavirus, maar deze vaccins beschermen echter slechts tegen een beperkt aantal virusstammen. Nieuwe vaccins die beschermen tegen meerdere virusstammen zijn dus zeer gewenst. Het fundamentele onderzoek van Verheije en haar onderzoeksgroep is een eerste stap op weg naar de productie van nieuwe vaccins.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Virology.

Of registreer je om te kunnen reageren.