Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Ministerie bekijkt knelgevallenregeling kooibedrijven

Den Haag – Het ministerie van ELI bekijkt de mogelijkheden om leghenbedrijven met kooihuisvesting die buiten hun schuld om niet op tijd zijn omgeschakeld naar alternatieve huisvesting tegemoet te komen.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie. De maatregelen die Europees Commissaris John Dalli heeft voorgesteld en die ter sprake zijn gekomen in de laatste landbouwraad zijn daarbij leidend. Volgens de woordvoerder gaat het om tussen de tien en twintig bedrijven die mogelijk voor een knelgevallenregeling in aanmerking komen.

De eventuele maatregelen komen erop neer dat de geproduceerde eieren van deze bedrijven apart worden gehouden door ze een speciaal stempel te geven. De eieren mogen Nederland in dat geval niet verlaten, maar moeten worden verwerkt door de industrie. Tijdens de laatste Europese landbouwraad van begin deze week namen de ministers overigens geen besluit over deze voorstellen.

Volgens sectordirecteur pluimveevlees en eieren Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is uit een inventarisatie van het PPE gebleken dat er rond de vijftig bedrijven zijn die voor een knelgevallenregeling in aanmerking zouden kunnen komen. ”Daar moet nog wel een schifting in worden gemaakt, en bij mijn weten zijn de criteria van zo’n schifting nog onderwerp van gesprek”, aldus Dellaert. ”Als het ministerie nu uit gaat van tussen de tien en twintig bedrijven hebben zij kennelijk al een schifting gemaakt, maar het is ons nog niet duidelijk welke criteria ze gebruiken.”

Bij de knelgevallen gaat het hoofdzakelijk om bedrijven die door trage vergunningsprocedures niet in staat zijn geweest op tijd hun bedrijf om te bouwen. Bij PPE is een geval bekend van een bedrijf dat al elf jaar bezig is met een verplaatsingsprocedure en nieuwbouw op de nieuwe plek.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wat een geneuzel over die kooien gewoon mee stoppen.
  En als ze trouwens in Europa het nog niet eens zijn over een paar kippen in kooien ,hoe moeten die mensen het ooit eens worden over een begroting van vele miljarden.
  Laat deze regering zo snel mogelijk afreizen .
  Handhaven kunnen ze niet en al ons geld steken ze in het buitenland.
  Daar zien we nooit een cent van terug.
  Geen wonder dat Geert Wilders geniet immers hij wordt op zijn wenken bedient.
  Dierwelzijn lopen ze te verkwanselen en het geld van Henk en Nel gooien ze met bakken weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.