Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Mestinnovaties stranden door onzekerheid

Den Haag - Innovaties in mestverwerkingen komen niet van de grond omdat ondernemers te weinig zekerheden hebben. Dat blijkt uit een rapport van het landbouw-economisch onderzoeksbureau LEI van Wageningen UR.

Het LEI stelt dat te verwachten lagere mestprijzen, free riders en onzekerheden over de wetgeving de belangrijkste belemmeringen zijn voor innovatie.

Er zijn wel mogelijkheden de belemmeringen weg te nemen door regels te stellen voor de verplichte levering van het mestoverschot aan een mestverwerking, meer duidelijkheid over de regels en door garanties en subsidies, die de risico's beperken.

Het LEI stelt vast dat het beleid een belangrijke invloed kan hebben op de markt. Nieuwe mestwetgeving in 2006 veroorzaakte een prijsstijging van 30 procent voor kippenmest en 400 procent voor varkensmest. Na de ingebruikneming van de Moerdijkcentrale daalde de afzetprijs van kippenmest met een kwart.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als we vlees willen blijven exporteren zullen als we de bedrijftak overeind willen houden ook de mest moeten exporteren naar vragende gebieden , dat zal verplicht moeten gebeuren, anders word het weer een Promest affaire. Wanneer verwerking moet, zal dit ook ondersteuning van de benodigde vergunningen als gevolg hebben en dat zal wel weer niet vlot verlopen, denk aan bv. MER prosedure, en de mestverbranding te Apeldoorn We moeten van alles en iedereen bemoeit zich ermee, en subsidieren deze vaak ook nog bv. milieuorganisaties die altijd tegen zijn of wel wat negatiefs bedenken.Hierin zal de overheid een meer economisch standpunt moeten innemen. Ik ben van mening als we doorzetten op deze verplichting, een toekomst voor onze veredeling sector zal overblijven. Bij de witvlees productie is mestverwerking ook tot een groot sucses geworden die hebben al jaren een verplichte levering.

Of registreer je om te kunnen reageren.