Pluimveehouderij

Nieuws

Makers ’edele’ foie-gras in het geweer

Montesquiou – De producenten van foie-gras van ganzenlevers in het zuidwesten van Frankrijk willen meer doen om hun handel te beschermen

In eerste instantie denken ze aan een regionale erkenning van hun product, dat ze zelf aanduiden als ’de meest edele van de foie-gras’.

Foie gras van ganzenlevers maakt nog maar vijf procent uit van de totale consumptie van deze patésoort, die het wat afzet betreft vooral moeten hebben van de kerstperiode. De rest van alle foie gras wordt tegenwoordig gemaakt van eendenlevers.

De laatste kwart eeuw is de productie van foie gras in Zuidwest-Frankrijk met meer dan de helft teruggelopen. Wat er nog aan dergelijke foie gras verkocht wordt, zelfs in Frankrijk zelf, komt tegenwoordig voor het overgrote deel uit Hongarije.

De Association de l’oie fermière du Gers, die de boeren vertegenwoordigt die foie gras van ganzenlevers nog op de traditionele – en elders vaak omstreden – manier produceren, wil nu in het geweer komen. De bond heeft een regionale erkenning voor foie gras uit de Gers of de Périgord aangevraagd en hoopt daar begin volgend jaar een beslissing op te krijgen. ”Daarmee garanderen we dat het product van A tot Z uit ons gebied komt en niet een verdere bewerking is van een ruw product dat uit Hongarije is aangevoerd. Op die manier hopen we te voorkomen dat de consument een ander product koopt dan hij eigenlijk wil.”

Of registreer je om te kunnen reageren.