Pluimveehouderij

Nieuws

Kuikenhouder broedt eieren op eigen bedrijf

Emlichheim – Het vleeskuikenbedrijf Der Neue Weg in het Duitse Emlichheim start in juni volgend jaar met een nieuw type bedrijf met voorbroed op de locatie en uitkomst van de kuikens in een speciaal ontwikkelde ”High Care stal”. Daardoor gaan broedeieren meteen van de vermeerderaar naar het vleeskuikenbedrijf, zonder tussenkomst van een broederij buiten het bedrijf.

Het nieuwe bedrijf kan 20,8 ronden van 110.000 vleeskuikens per jaar produceren. ”De aanwezigheid van een broederij op het bedrijf verkleint de kans op een besmetting met bacteriën, waardoor het gebruik van antibiotica kan dalen”, stelt verkoopleider Klaas Knol van Agrifirm Deutschland, de voerleverancier op het bedrijf.

Het nieuwe Duitse systeem is een uitbreiding van het Patio-systeem van Vencomatic. Daar is geen broederij aanwezig op het vleeskuikenbedrijf, maar komen bevruchte broedeieren vlak voor uitkomst in het systeem. In dit proces zijn inmiddels 62 rondes met in totaal 1,5 miljoen vleeskuikens geproduceerd. ”Door een lager percentage uitval, geen dode dieren tijdens het transport en minder afkeuringen bij de slachterij produceert een vleeskuikenhouder op 100.000 ingelegde eieren ruim 3.000 vleeskuikens meer dan in een gangbare stal. Alle dieren zijn bovendien vrij van antibiotica geproduceerd”, legt Susanne Vonk van Vencomatic uit.

Ook het tussentijds uitladen vormt een risico volgens pluimveedierenarts Pim Eshuis van dierenartsen Midden Brabant. ”Het bedrijf ontvetten met zeep is belangrijk om besmettingen te voorkomen. Virussen overleven goed in vetfracties”.

Of registreer je om te kunnen reageren.