Pluimveehouderij

Nieuws 174 x bekeken

JBS boekt groot verlies door slechte resultaten Pilgrim's Pride

São Paulo - JBS heeft het derde kwartaal een verlies geleden van 67,5 miljoen real (28 miljoen euro).

De omzet van de vleesgigant steeg ten opzichte van vorig jaar met 10 procent tot 15,6 miljard real (6,5 miljard euro). Het bedrijf maakte bij de kwartaalcijfers bekend volgend jaar in de zuivelsector te willen investeren. Het verlies van JBS komt bijna volledig op het conto van Pilgrim’s Pride, een Amerikaanse dochter dat pluimveevlees produceert. Pilgrim’s Pride schreef in het derde kwartaal een verlies van 162,5 miljoen dollar (120,4 miljoen euro). De prijs voor kip is in Amerikaanse supermarkten gedaald terwijl voerkosten juist scherp zijn gestegen.

JBS leed ook verlies door de waardedaling van de real tegenover de dollar. Een goedkope real kan leiden tot meer exporten maar JBS is ontstaan uit een grote serie overnames in met name de VS. Het gevolg is dat de schuld vooral in dollars is opgebouwd. Het wordt voor een bedrijf dat voor een fors geld verdiend in real dus relatief lastiger schulden in dollars af te betalen.

JBS-topman Wesley Batista verklaarde dat JBS ondanks een schuld van 19,2 miljard real (8 miljard euro) na een rustig jaar in 2012 weer wil groeien. Daarbij kijkt Batista vooral naar de zuivelsector in Brazilië. Vanaf 2015 zal de gemiddelde Braziliaan volgens Batista 59 euro per jaar uitgeven aan zuivelproducten en dat is meer dan in Frankrijk en Duitsland. “Brazilië zal in de zuivelmarkt geen ontwikkelingsland meer zijn”, aldus Batista.

Of registreer je om te kunnen reageren.