Pluimveehouderij

Nieuws

Ilvo: wassen eieren positief voor volksgezondheid

Merelbeke – Het wassen van tafeleieren is positief voor de volksgezondheid en hoeft geen schade aan te brengen aan de cuticula van de eischaal, de eerste verdedigingslinie van de eieren tegen bacteriën. Dat is gebleken uit onderzoek van het Belgische instituut Ilvo.

De cuticula, een ingedroogde slijmlaag, bedekt de eischaal.

Het Ilvo onderzocht samen met de universiteit van Glasgow de voor- en nadelen van het wassen van eieren. Door de eieren te wassen worden mogelijke schaalinfecties voorkomen.

Tot nu toe is het wassen van eieren controversieel in de Europese Unie. In Zweden zijn er echter goede ervaringen mee opgedaan. De Zweedse wasmethode die het Ilvo onderzocht blijkt ook geen schade toe te brengen aan de cuticula.

Eieren kunnen op twee manieren worden besmet met salmonella: ofwel in de kip voor de vorming van de schaal, ofwel op de schaal nadat het ei is gelegd. De besmettingen die ontstaan voor de leg moeten via bedrijfshygiëne en management op de legbedrijven worden aangepakt. De besmettingen op de schaal kunnen via het wassen tot een minimum worden teruggebracht.

De Europese overheden vrezen echter dat met de mogelijkheid voor het wassen van eieren de algemene bedrijfshygiëne in de bedrijven achteruit zal gaan, omdat eventuele problemen via het wassen worden opgelost. Volgens ei-industrie consultants bedrijf Eggnology in Keerbergen gaat die redenering niet op, omdat bedrijfshygiëne ook noodzakelijk is om besmettingen voor de leg te voorkomen.

De Efsa heeft in 2005 ook bevestigd dat het wassen van eieren positief kan uitwerken voor de voedselveiligheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.