Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Gangbare eier- en pluimveesector beter voor milieu dan biologisch

Amsterdam – De biologische productie van eieren en pluimveevlees is voor het milieu minder goed dan de gangbare productiewijzen van deze producten. Dat concluderen ABN-Amro en Blonk Milieuadvies in een gezamenlijk onderzoek naar de duurzaamheidsaspecten van de pluimveeproductie.

De resultaten van het duurzaamheidsonderzoek die ABN-Amro nu naar buiten brengt maken deel uit van een brancherapport dat de bank later deze maand publiceert. De onderzoekers keken naar de CO2-voetafdruk, energieverbruik en landgebruik per kilo product. Daarbij maakten ze onderscheid naar de verschillende houderijvormen. Voor de legsector keken ze naar koloniehuisvesting, scharrel, vrije uitloop en de biologische sector. Voor de vleespluimveesector naar de gangbare sector, scharrel en biologisch.

Uit de resultaten blijkt dat de biologische sectoren milieutechnisch het minst goed uitkomen. ABN-Amro en Blonk concluderen dan ook dat dierenwelzijn en milieubelasting niet gelijk op gaan.
In de legsector veroorzaakt het hogere eiwitgehalte in het biologische voer een hogere uitstoot van methaan en lachgas. Ook de voerconversie is ongunstiger.

In de biologische vleeskuikensector is dezelfde trend zichtbaar. Bij de factor energie is mest een belangrijke factor. De onderzoekers hielden rekening met het feit dat rond 30 procent van de mest wordt verbrand. Biologische mest wordt niet verbrand en levert dus geen energie op, waardoor de biologische sector minder goed uit komt.

Bij de factor landgebruik is het vooral de hoeveelheid land die moet worden gebruikt voor de productie van voergrondstoffen die de doorslag geeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geschiedenis

  We kunnen nog terug naar prachtige systemen..

 • no-profile-image

  Tieltjes

  Geef dergelijke informatie ook eens door aan de landelijke dagbladen, zoals De Gelderlander, Telegraaf en meer kranten die door iedereen worden gelezen,zodat deze ook eens de andere kant van het verhaal kunnen lezen en zich niet altijd zo negetief over de agrarische sector en met name de pluimveehouderij uitlaten. Dit artikel hoort niet alleen in de agrarische sector te worden geplubliceerd.

 • no-profile-image

  @Tieltjes
  Dat klopt. Daarom wordt maandag dit de landelijke media toegestuurd.
  De schrijver

 • no-profile-image

  G. Iepema

  Zo kan ik het ook, mest verbranden levert energie op, maar gangbare akkerbouwers gebruiken kunstmest wat veel energie kost bij productie. biologische kippenmest gaat naar biologische akkerbouwers en levert daar weer milieuwinst op.

 • no-profile-image

  Jasper Vink

  Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, heeft het rapport van ABN-AMRO bestudeerd en vindt het een miskleun. Zie de reactie op www.bionext.nl

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.