Pluimveehouderij

Nieuws 208 x bekeken

'Duitsland biedt kansen voor leghennenhouders'

Asten – Ondanks een stijgende productie van eieren bij Duitse leghennenhouders biedt de Duitse exportmarkt kansen voor de Nederlandse eiersector.

Die moet dan wel voldoen aan de specifieke eisen van Duitse retailers aan eieren. Dat zei Jos Mans, voorzitter van de vakgroep pluimvee van LLTB, afgelopen dinsdag op een pluimveesymposium van LLTB, ZLTO en ABN AMRO.

De verschillende schakels in de productieketen voor eieren moeten de exportmogelijkheden op de Duitse markt wel als keten oppakken volgens Mans. ”Duitse supermarkten stellen steeds hogere eisen aan de productie van eieren, zoals bijvoorbeeld een GMP-vrije productie. De Nederlandse eiersector kan goed aan die eisen voldoen. De vergoeding voor leghennenhouders voor hun productie van eieren is te laag ten opzichte van de opbrengst in andere schakels in de keten. Leghennenhouders moeten zodoende meer marktmacht creëren”, zegt Mans. Het exportgebied voor Nederlandse eieren wordt de komende jaren groter dan de driehoek Londen-Parijs-Berlijn volgens de voorzitter. Ruim de helft van de Nederlandse eieren gaat op dit moment naar Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.