Pluimveehouderij

Nieuws

'Duitse supermarkt wil Duitse eieren'

Nuland – Duitse grootwinkelbedrijven willen vanaf 2013 alleen maar eieren uit hun eigen land verkopen.

Deze eieren moeten bovendien vrij zijn van genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). Dat zei Petro Boon, directeur inkoop en kwaliteit bij eierhandel Gebr. Van Beek, donderdag op een ondernemersavond voor leghennenhouders van mengvoerfabrikant Rijnvallei.

De Duitse zelfvoorzieningsgraad voor eieren lag tot begin 2010 op tweederdedeel. Door het ingaan van het Duitse kooiverbod op 1 janauri 2010 zakte dat aandeel naar 60 procent. Inmiddels voorzien Duitse leghennenhouders hun Duitse afnemers weer voor 70 procent in hun behoefte aan eieren.

”De Duitse zelfvoorzieningsgraad stijgt de komende jaren verder. Duitse supermarkten streven ernaar om in 2013 alleen nog Duitse eieren in hun schappen te hebben. Dat trekt een zware wissel op de Nederlandse eiersector. Die krijgt nog wel wat voor de kiezen”, stelt Boon. De helft van de in Nederland geproduceerde eieren gaat op dit moment naar Duitsland.

Naast de wens van Duitse supermarkten om alleen Duitse eieren te verkopen, willen zij vanaf volgend jaar ook eieren in hun schappen, die vrij zijn van GMO’s. Tien Nederlandse mengvoerfabrikanten en vier eierexporteurs gaan voldoen aan die Duitse eis. Leghennenhouders die eieren zonder GMO’s produceren, krijgen daarvoor een meerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.