Pluimveehouderij

Nieuws

Britten willen eigen invoerverbod op kooi-eieren

Londen – De Britse overheid overweegt een eigen invoerverbod op kooi-eieren af te vaardigen nu de EU-Landbouwraad geen maatregelen heeft genomen om de handel in dergelijke eieren te verbieden als op 1 januari het verbod op legbatterijen ingaat.

Staatssecretaris Jim Paice van landbouw noemt het ’werkelijk onaanvaardbaar’ dat de Europese Commissie de regels op het gebied van dierenwelzijn niet kan handhaven. ”Britse eierfabrikanten liepen voorop bij het invoeren van hogere welzijnseisen en hebben miljoenen uitgegeven aan de omschakeling. Ondanks twaalf jaar voorbereiding voldoen producenten in verschillende lidstaten nog lang niet aan de nieuwe eisen. Toch kunnen ze hun eieren blijven verkopen, waardoor boeren die goed voor hun kippen zorgen in het nadeel zijn.”

Paice zal daarom ’eigen maatregelen nemen om de eierproducenten te beschermen.’ De bewindsman heeft deze week al een gesprek met de organisaties van pluimveehouders en eierverbruikers. ”Een invoerverbod zou op de nodige juridische problemen stuiten maar we gaan er toch aan werken.”

Paice sluit daarbij niet uit dat binnen de EU alsnog een overeenkomst wordt bereikt om illegaal geproduceerde eieren niet te exporteren. ”Dat zou nog de minst slechte optie zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.