Pluimveehouderij

Nieuws

'Veehouderij moet zelf knoeiers aanpakken'

Dronten – Veehouders die zich niet aan de regels houden, moeten harder worden aangepakt.

Dat zegt ZLTO-bestuurder Maarten Rooijakkers in reactie op vragen van een HAS-student in Dronten. De toekomstig agrarisch ondernemer vraagt zich af hoe de sector de rotte appels beter kan bestrijden, omdat deze mensen het voor de hele sector moeilijk maken. ”Waarom heeft de sector zo’n slecht zelfreinigend vermogen?” Rooijakkers erkent dat er veel agrarisch ondernemers zijn die op de rand van de wet ondernemen. ”Soms gaan ze daar overheen en dan worden ze wel aangepakt door de overheid. Maar die aanpak mag best strenger. De afnemers van producten zouden zich daar meer op moeten richten”, vindt Rooijakkers. ”Ook maatschappelijker organisaties kunnen hier een rol bij spelen.” Rooijakkers merkt dat steeds meer afnemers zich al richten op de productiewijze van de leveranciers.

Klaas Breunissen van Milieudefensie vindt dat ZLTO deze taak niet alleen bij anderen moet neerleggen. ”ZLTO moet dat zelf ook meer reguleren, want ze hebben daar zelf ook last van.” Rooijakkers zegt dat de organisatie dat zelf ook doet. ”Er zijn bij ons ook wel eens leden geroyeerd.”
Melkveehouder Jan van Weperen zegt dat het aantal knoeiers in de sector elk jaar met een aantal procenten afneemt. ”Dat komt onder andere ook door de kwaliteitsborging die de coöperaties hebben ingevoerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.