Pluimveehouderij

Nieuws

Kamer hamert opnieuw op kooiverbod

Den Haag – Tweede Kamerleden roepen staatssecretaris Henk Bleker van landbouw opnieuw op om in Europa streng op te treden bij de naleving van het verbod op kooihuisvesting van legkippen. Dat blijkt tijdens een kamerdebat.

Kamerleden maken zich grote zorgen over de naleving van het verbod, dat per 1 januari 2012 ingaat. Meerdere lidstaten dreigen de omschakeling niet op tijd voor elkaar hebben. VVD-kamerlid Janneke Snijder vindt dat de eieren voortaan op het bedrijf van productie moeten worden gestempeld, zodat controle op handhaving van het kooiverbod makkelijker wordt. ”Bleker moet in Europa als een ijzeren Henkie optreden bij de naleving van het kooiverbod”, vindt Henk van Gerven (SP). ”We moeten ook niet toestaan dat lidstaten kooieieren in eigen land mogen verwerken.” Van Gerven pleit voor het opstarten van een ingebrekestellingsprocedure tegen lidstaten die zich niet aan de regels houden. CDA-kamerlid Ger Koopmans vindt dat er in de handelsafspraken met Oekraïne dezelfde welzijnseisen moeten worden gesteld als voor Europese pluimveehouders.
Bleker zegt toe zich in te zetten voor het handhaven. Hij overweegt onder andere extra controle bij kooibedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.