Pluimveehouderij

Nieuws

EU inspecteert kooiverbod vanaf 1 januari

Brussel – De Europese commissie stuurt vanaf 1 januari inspecteurs van het Food and Veterinary Office naar de lidstaten die niet voldoen aan het kooiverbod voor leghennen.

Op korte termijn worden mogelijkheden voor alternatieve afzet van kooi-eieren onderzocht. Dat heeft commissaris John Dalli van consumentenzaken bekend gemaakt.

Inspecties naar de naleving van het verbod zijn een eerste stap naar mogelijke maatregelen tegen de lidstaten die in gebreke blijven. De procedure voor mogelijke sancties is echter erg lang. Eerst moet per land een dossier worden gevormd, vervolgens kan een land in gebreke worden gesteld en uiteindelijk voor het Europese Hof worden gedaagd. Zo’n procedure duurt enkele jaren.

Een groot aantal lidstaten heeft aangegeven niet op tijd klaar te zijn met de omschakeling van kooihuisvesting naar alternatieve huisvestingssystemen. Italië en Spanje hebben zelfs geen gegevens over de stand van zaken. Frankrijk, België, Polen, Bulgarije, Roemenië, Hongarije Griekenland en Letland zijn niet op tijd klaar.

Volgens Arjan van Dijk, PPE vertegenwoordiger in Brussel, begint het bij de Europese Commissie door te dringen dat er een groot pobleem is rond de stagnerende omschakeling naar alternatieve huisvesting. “De geloofwaardigheid van het Europese dierwelzijnsbeleid staat op het spel.”

Over alternatieve afzet van kooi-eieren vindt vrijdag overleg plaats in Brussel. Eén van de mogelijkheden is dat de kooi-eieren alleen afgezet mogen worden bij de eierverwerkende industrie in de betreffende lidstaat. Niet elke lidstaat heeft echter voldoende eierverwerkers om de eigen productie te kunnen verwerken. “Het is totaal niet duidelijk welke kant het opgaat”, aldus Van Dijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.