Pluimveehouderij

Nieuws

Compromis overgangstermijn groepshuisvesting Duitse legsector

Berlijn – Een verbod op de groepshuisvestingskooien in de legsector zal pas ingaan als ze afgeschreven zijn.

De landbouwministers van de afzonderlijke Duitse deelstaten en de bondsminister zijn het daar vrijdag over eens geworden. Daarmee dient zich een compromis aan in een strijd over de overgangstermijn voor zo’n verbod. Bondsminister Ilse Aigner, zelf geen tegenstander van de groepskooien, wilde een termijn tot 2035.

Een aantal deelstaatsministers wilde eigenlijk meteen een verbod. Hoe lang het duurt voordat de bestaande groepskooienzijn afgeschreven zal nader worden onderzocht. De groepskooien dienen als alternatief voor de in Duitsland per 2010 al verboden gangbare legbatterij. De groene politici en een aantal sociaaldemocratische politici en bestuurderen heeft zich met de zogenoemde kleine groepskooi (’Kleingruppenhaltung’) nooit kunnen verzoenen en is pogingen in het werk blijven stellen om ook dit systeem aan een verbod onderhevig te maken.

In één adem door besloten de ministers op hun periodieke bijeenkomst vandaag ook dat import van eieren uit batterijsystemen met ingang van 2012 niet meer toegelaten dient te zijn. Aigner kreeg de opdracht mee om in Brussel ieder compromis over uitstel van het dan EU-wijd ingaande batterijverbod uit de weg te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.