Pluimveehouderij

Nieuws

Brussel schrapt exportsteun broedeieren

Brussel – De Europese restituties voor broedeieren staan sinds vrijdag 21 oktober op nul. De restituties voor eiproducten naar alle bestemmingen behalve Zwitserland zijn verlaagd.

Ook de restituties voor export van eendagskuikens zijn op nul gezet. Voor broedeieren van kalkoenen en ganzen was de restitutie 39 cent per honderd stuks. Die voor broedeieren van ander pluimvee stond op 20 cent per honderd stuks.

De Europese Commissie komt tot deze stappen omdat ze vindt dat de wereldmarkt redelijk in evenwicht is en daardoor ondersteuning niet meer nodig is. Exportrestitutie wordt niet meer gehanteerd als instrument voor permanente marktondersteuning.

Een woordvoerder van het Productschap Pluimvee en Eieren denkt dat de kans aanwezig is dat Nederlandse exporteurs van broedeieren en eendagskuikens markten verliezen. ”In ieder geval zullen bedrijven op korte termijn verliezen maken, doordat ze werken met termijnafspraken waarin geen rekening is gehouden met afbouw van exportrestituties.”

Of registreer je om te kunnen reageren.