Pluimveehouderij

Nieuws

Argentinië meldt zich op wereldmarkt pluimveevlees

Utrecht – Argentinië is een opkomende macht op de wereldmarkt voor pluimveevlees. Dat zegt de Rabobank in een analyse.

Volgens de bank heeft Argentinië de afgelopen tien jaar een inhaalslag gemaakt. De productie is gestegen tot ongeveer 1,5 miljoen ton in 2010 terwijl de export bijna 300.000 ton bedraagt. In 2000 was de export nog minder dan 50.000 ton en de totale procuctie ongeveer 900.000 ton.

Vanwege de beschikbaarheid van graan en eiwitgewassen is Argentinië erg geschikt voor de pluimveehouderij. Dat de Argentijnse pluimveehouderij lange tijd op een laag pitje is blijven staan, is mede veroorzaakt door de ongunstige wisselkoers in de jaren negentig, waardoor het Argentijnse product onaantrekkelijke was voor buitenlandse afnemers.

De Argentijnse pluimvee-industrie is naar internationale maatstaven verdeeld in betrekkelijk kleine ondernemingen. Er is ruimte voor nieuwe spelers – zoals graanproducenten of buitenlandse bedrijven – om via overnames de Argentijnse pluimveesector binnen te komen, zegt de Rabobank. Volgens de bank is ook op de binnenlandse markt groei mogelijk, ten koste van de rundvleessector.

Of registreer je om te kunnen reageren.