Pluimveehouderij

Nieuws

Trilziekte bij vleeskuikens

Op drie Nederlandse vleeskuikenbedrijven is trilziekte vastgesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. De besmetting met Aviaire Encephalomyelitis kwam aan het licht bij sectie-onderzoek.

De kuikens waren allemaal afkomstig van een moederdierenkoppel uit het buitenland. ”De koppels hadden tijdens de productie van de eieren van deze kuikens een legdaling van rond de 20 procent, terwijl de moederdieren geënt waren tegen Trilziekte”, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. “Blijkbaar is er iets mis gegaan met deze vaccinatie, waardoor de dieren niet goed beschermd waren.”

Trilziekte leidt in Nederland niet vaak tot problemen, omdat er sinds de jaren zestig preventief gevaccineerd wordt. Alle moederdieren en leghennen worden geënt in de opfok. Bij biede diersoorten gebeurt dit om legdaling als gevolg van een infectie met AE te voorkomen. Bij moederdieren beschermt de vaccinatie tevens de nakomelingen. Het AE virus komt echter wel veel voor in Nederland en het is moelijk uit te roeien.

Trilziekte veroorzaakt vooral problemen bij jonge kuikens op een leeftijd tussen één en twee weken. ”De dieren lijken kreupel en vertonen incoördinatie. De kuikens zitten op de hakken, met hun kop voorover of liggen op hun zij”, legt de GD uit. Bij de kuikens is een fijne trilling te zien. ”Veel van de dieren kunnen uiteindelijk niet meer lopen en gaan dood. Overlevende dieren kunnen blind worden door lenstroebeling.” Bij besmetting raakt 40 tot 60 procent van de dieren besmet. De sterfte kan oplopen tot 50 procent van de besmette dieren. Dieren ouder dan twee tot drie weken hebben leeftijdsresistentie ontwikkeld en vertonen geen symptomen.

De ziekte is zowel overdraagbaar van moederdier op kuiken via het ei, of van dier op dier in de stal. Op een van de besmette bedrijven waren drie stallen, waarvan één stal besmet is. De andere stal is niet besmet geraakt omdat deze dieren afstamden van andere ouderdieren. Via deze ouderdieren waren de kuikens wel beschermd waren tegen AE.

Trilziekte komt voor bij kip, kalkoen en fazant. De grootste economische schade wordt veroorzaakt bij jonge kuikens. Bij eierleggende dieren daalt de eiproductie en de broeduitkomsten door trilziekte tijdelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.