Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Situatie varkensvleesmarkt fragiel

Doetinchem – De huidige situatie in de varkensvleesmarkt is zeer onzeker. Slachterijen houden de adem in.

Veel hangt af van wat Rusland doet. Als Rusland de grens sluit voor Duits varkensvlees komt de varkensvleessituatie verder onder druk. Duitsland heeft een zelfvoorzieningsgraad van 115 procent. Dat betekent dat het land het vlees van zo’n 100.000 varkens per week elders moet afzetten. Als de Russen hun grens sluiten loopt de markt in Duitsland wel heel erg snel vol.

De Duitse autoriteiten gaven maandag drieduizend bedrijven vrij, nadat was gebleken dat de dioxinegehalten in het varkensvlees onder de gestelde drempelwaarden bleven. De hoop is dat dit signaal in Rusland positief wordt opgepakt en dat de Russen zullen afzien van een grenssluiting. Zuid Korea heeft de grens gesloten voor Duits varkensvlees.

Vleesverkoper Holger Meijer van Hilckmann in Nijmegen meldt dat de Duitse consument zeer gevoelig reageert. ”De grote Duitse supermarktketens vragen alle een dioxinevrij-verklaring. Ook de Italianen zijn erg gevoelig. Zij hebben de Belgische dioxine-affaire van elf jaar geleden nog op het netvlies.” Meijer verwacht dat het vrijgeven van boerenbedrijven een positief signaal kan afgeven. Al met al is de vleesafzet zeer moeizaam in de huidige marktsituatie. Peter van Balkom van Vion heeft ongeveer de zelfde bevindingen. ”De situatie is heel fragiel. De Italianen weren Duitse hammen. Wij hopen dat wij vanuit Nederland kunnen leveren.” Veel Europese markten, waaronder ook de B ritse markt zitten nog overvol door een tegenvallende afzet voor de Kerst, meldt Van Balkom.

Er hangt veel af van de vraagontwikkeling bij de Duitse consument. Van Balkom wijst op de situatie in de eiermarkt. Als gevolg van de vraaguitval bij de consument is de export van Nederlandse eieren sterk omlaag gegaan. ”We hopen dat we niet in een zelfde scenario voor het varkensvlees verzeild raken”, aldus Van Balkom.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Van Balkom is weer druk bezig de prijs van de varkens naar beneden te krijgen. Vorige week liepen de varkens vlot weg met een licht te kort aan varkens en nu ineens dit verhaal.GEK!!!!!!
  Maar je VION. V arkens I nkoop O nder N iveau.

 • no-profile-image

  Realist2

  Vooralsnog moeten we blij zijn dat de varkens onveranderd zijn gebleven. Alle Duitse slachterijen dumpen hun vlees momenteel door heel Europa. De varkensprijzen worden (voorlopig) niet verlaagd om "rust in de tent" te houden, maar dat kunnen ze niet blijven doen, aangezien ze nu hun vlees voor -/- € 0,35 aan het dumpen zijn. Dat heeft direct grote invloed op de markt. Alle vleeswarenproducenten maken daar grif gebruik c.q. misbruik van en het is dus onoverkomelijk dat, indien er niet snel een einde komt aan dit verhaal, zich dat laat vertalen in sterk, maar dan ook zeer sterk dalende varkensprijzen.

 • no-profile-image

  De situatie is niet meer fragiel, het is naar de klote !! Er is reeds teveel dioxine in varkensvlees gevonden in Duitsland. Wat een wereld !! Wij zijn als varkensboeren gewoon weer zwaar de klos !!

 • no-profile-image

  als volksgezondheid zo belangrijk is, zouden supermarkten juist nu varkens uit nederland in hun schappen moeten willen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.