Pluimveehouderij

Nieuws

Pluimveehouder koploper met biovergister in Duitsland

Viersen/Harsewinkel – Pluimveehouders zijn in Duitsland de koplopers op het gebied van biovergisting.

Van alle bedrijven met meer dan 15.000 vleeskuikens heeft bijna 12 procent alleen of in samenwerking met anderen een vergistingsinstallatie, van de leghennenhouders 9 procent. Dat meldt AgriDirect Deutschland aan de hand van een onderzoek.

In de vleesvarkenshouderij heeft meer dan 6,7 procent van de bedrijven met 500 stalplaatsen een biovergister, in de zeugenhouderij (bij bedrijven met 100 zeugenplaatsen en meer) 4,7 procent. In de melkveehouderij en akkerbouw gaat het in beide gevallen om rond de 4 procent.

Energieproductie is de afgelopen jaren volgens landbouwmachinebrancheorganisatie VDMA Landtechnik een belangrijke tweede tak geworden, niet alleen voor de boeren maar ook voor de loonwerkers. Energie uit biomassa staat voor 70 procent van de totale Duitse productie van vernieuwbare energie. Meer dan de helft van de investeringen in de sector betreft energieproductie-initiatieven.

VDMA-voorzitter Hermann Garbers schatte vandaag op een door fabrikant Claas belegd biogassymposium in Harsewinkel dat daarmee tussen oktober vorig jaar en maart dit jaar een bedrag van 4,2 miljard euro is gemoeid. Dat is 17 procent meer dan in de vergelijkbare voorafgaande periode. De trend heeft ook zijn weerslag op de mechanisatiebranche, met name op de markt voor hakselaars en pers- en transporttechniek. ”Een kwart van de verkochte machines wordt gebruikt voor de oogst van energiegewassen. Het jaar 2010 ontwikkelde zich bovendien tot een waar recordjaar met 608 verkochte hakselaars”, aldus Garbers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.