Pluimveehouderij

Nieuws 331 x bekeken 3 reacties

PPE wil EU-steun eiersector

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) luidt de noodklok over de situatie in de legpluimveehouderij. Het PPE vraagt staatssecretaris Henk Bleker om in de EU te pleiten voor ondersteuning van de eiersector.

Door de dioxinecrisis in Duitsland zijn de prijzen voor eieren met meer dan 30 procent gedaald. Het PPE vraagt concreet om financiële middelen voor extra promotie van eieren. De EU beschikt over fondsen die kunnen worden ingezet voor promotie van agrarische producten in lidstaten of groepen van lidstaten.

Voorwaarde die de EU stelt is dat het in die promotie niet gaat om de voordelen van nationaal product. In dit specifieke geval pleit het PPE voor een promotiecampagne vooral gericht op de Duitse markt die de veiligheid en gezondheid van eieren benadrukt, om zo het consumentenvertrouwen te herstellen.

Ook pleit het PPE voor een campagne gericht op de zuidelijke EU-landen om welzijnsvoordelen van eieren uit alternatieve huisvestingssystemen zoals bijvoorbeeld de verrijkte kooi te benadrukken.
”In landen als Spanje en Italië is nu nog nauwelijks vraag naar zulke eieren. Het is belangrijk om de consumenten daar op de hoogte te brengen van de voordelen van die systemen”, aldus PPE-secretaris Ben Dellaert.

Ook pleit het PPE voor handhaving van de Europese exportrestituties voor eiproducten. Dellaert: ”Afbouw hiervan kunnen we er in deze situatie niet bij hebben.” Ook pleit het PPE voor exportrestituties voor tafeleieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dio

  hulp voor de lage prijzen ze waren toch vorig jaar extra hoog.
  is toch ondernemers risico

 • no-profile-image

  Dan moeten we ook niet beginnen aan de opslag voor varkensvlees, die hebben immers ooit ook schatten goud verdiend. En daarvan horen we niemand zeggen dat dit ondernemersrisico is.
  Ik heb er niks mee te maken, maar beide sectoren zijn de klos door hetzelfde dioxineschandaal en waarom dan geen prijsondersteunende maatregelen voor de kippensector? Waarom niet?

 • no-profile-image

  kip

  Klopt dio prijsschommelingen zijn ondernemersrisico maar als iemand uit de toeleverende sectoren maar wat aanrotzooit waardoor het vetrouwen in het product van de producent wegzakt en hierdoor de prijzen onderuit gaan denk ik niet dat je dat onder ondernemersrisico mag scharen. Indien je zelf ondernemer bent kun je je vast wel iets voorstellen waardoor je je onrechtmatig benadeeld voelt en je afvragen of dit ondernemersrisico is. Al zijn de prijzen hoog geweest wil dit nog niet zeggen dat een ondernemer dit 1 tegen 1 wil wegstrepen door toedoen van een zakkenvuller in de aanleverende sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.