Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Omvang mestverwerking Vlaanderen groeit

Brugge - De omvang van mestverwerking in Vlaanderen blijft groeien. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking.

Tussen 1 juli 2009 en 30 juni 2010 is in Vlaanderen 24 miljoen kilo stikstof uit dierlijke mest verwerkt of buiten de Vlaamse landbouw afgezet. Het gaat om 13,1 miljoen kilo stikstof die via de export van verse of verwerkte pluimveemest van de  Vlaamse mestmarkt is gehaald. Via verwerking van varkensmest is 9,4 miljoen kilo stikstof uit de markt gehaald. Via de verwerking van rundvee- en paardenmest wordt 1,4 miljoen kilo stikstof verwerkt. De totale capaciteit voor mestverwerking in Vlaanderen is afgelopen jaar met 2,5 miljoen kilo stikstof gestegen. Er wordt in totaal 2,55 miljoen ton dierlijke mest verwerkt.

In Vlaanderen zijn 118 mestverwerkingsinstallaties in gebruik. Het gaat voornamelijk om vaste installaties op landbouwbedrijven.

De meest gebruikte mestverwerkingsmethode is de zogeheten biologische zuivering, waarbij via beluchting stikstof uit de dunne fractie van varkensmest wordt gehaald. Voor het toepassen van deze werkwijze moet varkensmest eerst gescheiden worden. Op basis van kilogrammen stikstof en fosfaat is het drogen van pluimveemest en dikke fractie van varkenmest via biothermische droging de meest gebruikte methode.

Eén reactie

  • no-profile-image

    varkensliefhebber

    dus al ik het goed begrijp kunnen dadelijk de prijsen voor het afvoeren van mest drastich naar beneden? Eindelijk een meevaller voor de varkensboeren, die al jaren het haasje zijn door alle slechte varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.