Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

NVP stopt medewerking aan vleeskuikenrichtlijn

Barneveld – De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stapt uit het overleg met het ministerie van ELI over de vleeskuikenrichtlijn en stopt alle medewerking aan de implementatie van deze richtlijn. Dat heeft de NVP bekend gemaakt.”Als er gestemd moet worden in het Productschap Pluimvee over financiering van onderzoek dat verband houdt met de vleeskuikenrichtlijn, zullen wij tegen stemmen”, aldus NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat. ”Wij willen niet meer meewerken aan doorvoering van de richtlijn.” Ook wil de NVP dat het Productschap Pluimvee zich in de komende productschapsvergadering uitspreekt over de vraag of de gegevens uit het KoppelInformatiesysteem (KIP) wel moeten worden doorgegeven aan het ministerie.

De NVP is met name boos over de forfaitaire correctie van 1,7 procent die het ministerie toepast voor de staloppervlakte in verband met de aanwezigheid van voer- en drinkwaterinstallaties. Ook de manier waarop de sterftepercentages moeten worden berekend per stal staat de vakbond niet aan. Ook voor bedrijven die bijproducten afmesten (haantjes van vermeerderingsbedrijven bijvoorbeeld) en die te maken hebben met hogere sterftepercentages is niets geregeld. ”Ondanks herhaaldelijke verzoeken van het bedrijfsleven”, aldus Oplaat.

Voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP is verrast door de actie van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. ”Wij streven samen met de Nepluvi naar gezamenlijke oplossingen”, aldus Wolleswinkel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het zou de NOP sieren om hetzelfde te doen: niet met zich laten leuren. De richtlijn uitvoeren is prima, maar weer het braafste jongetje van Europa te willen zijn, is echt te gek voor woorden. Als NOP niet meegaat, vraag ik publicitair naar buiten te komen met 10 vleeskuikenhouders die het eens zijn met deze beslissing. Ze zullen niet te vinden zijn!!!

 • no-profile-image

  Rien van den berg

  Ik ben het volledig eens met het standpunt van de NVP.
  Dit had al eerder moeten gebeuren, maar beter laat dan nooit.

 • no-profile-image

  nop ( lto ) zal er wel mee instemmen met dit besluit .
  dat komt dat lto met de vorige minister van lnv de rundveehouderij niet als intensieve veehouderij te maken.
  dus moet lto nu offers brengen over de rug van hun vleeskuikenhouders.
  leuk clubje dat lto,nop

Of registreer je om te kunnen reageren.