Pluimveehouderij

Nieuws

NOP bezorgd over dioxinekwestie Duitsland

Renswoude - De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) is bezorgd over de dioxinekwestie in Duitsland.

“We weten nu hoe de hoofdstroom van vervuild veevoer is. Maar voor ons is het van groot belang om te weten of er ook parallelstromen zijn geweest van het vervuilde vet die nu nog niet in beeld zijn. We hebben daar grote zorgen over”, zegt voorzitter Jan Wolleswinkel van NOP.

Hij noemt het zorgwekkend dat eieren in Duitsland nu negatief in de belangstelling staan. “Duitsland is toch ons belangrijkste afzetgebied. Het is te hopen dat mensen gewoon hun eitje blijven eten.” Omdat Duitse pluimveebedrijven geblokkeerd zijn, zouden Nederlandse eieren het gat dat in de markt ontstaat op kunnen vullen. “Maar de emotie bij de consument speelt hierbij een grote rol. Handelaren zijn iets terughoudender bij het aankopen van eieren om te zien hoe de consument reageert. In berichtgeving is overigens wel gemeld dat de eieren die in de handel zijn niet schadelijk zijn”, legt Wolleswinkel uit. De afleverstop in het hart van de Duitse pluimveeproductie zou kunnen leiden tot een prijsstijging van de Nederlandse eieren. “Maar dat is moeilijk te zeggen. Per salo zijn dit soort dingen altijd negatief voor de sector”, aldus Wolleswinkel. Hij voelt ook mee met de Duitse bedrijven die op slot zitten. “Het is voor individuele bedrijven heel vervelend omdat je in onzekerheid zit over je afzet, je voer en de resultaten van het lopende onderzoek.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.