Pluimveehouderij

Nieuws

Ministerie Noordrijn-Westfalen stelt verhoogde dioxinewaarden vast

Düsseldorf- Het landbouw- en consumentenministerie van Noordrijn-Westfalen heeft via laboratoriumtests verhoogde dioxinewaarden in eieren vastgesteld.

De tests waren het resultaat van verontreinigd mengvoer dat voor de kerstdagen was gevonden in de Duitse deelstaat.

In één geval waren de waarden het viervoudige van de toegelaten grensnorm. Het onderzoek in de leghennenhouderij wordt daarom uitgebreid, zo heeft het ministerie aangekondigd.

De eieren komen van een bedrijf met meerdere stallen in de Kreis Soest. Deze stallen blijven op slot. Tests van eieren van een ander bedrijf in de Kreis Steinfurt zijn nog niet afgerond. Uitgaande van de informatie die in Noordrijn-Westfalen nu beschikbaar is, zijn ook meer mengvoerfabrikanten getroffen door leveranties van dioxine-verontreinigde vetten dan eerder bekend was. In totaal gaat het om minstens negen fabrikanten in de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Hamburg.

Landbouwminister Johannes Remmel van Noordrijn-Westfalen uit tevens kritiek op het landbouwministerie van Nedersaksen. Volgens Remmel is Nedersaksen bezig om de affaire te bagatelliseren. "Dat is onverantwoordelijk," meent Remmel, die vindt dat er nog te weinig bekend is om nu al te spreken van een zaak van ondergeschikt belang. "Tot nu toe kunnen we niet uitsluiten dat duidelijk meer leghennenbedrijven in de Bondsrepubliek getroffen zijn. En we kunnen evenmin uitsluiten, dat de verontreiniging de grensnormen overschrijdt."

Of registreer je om te kunnen reageren.