Pluimveehouderij

Nieuws

Eierproductie naar ruim 10 miljard stuks

Zoetermeer – Nederland heeft in 2010 zo’n 10,1 miljard eieren geproduceerd. Deze hoeveelheid blijft net onder de recordproductie van 1984. In dat jaar was de productie 10,2 miljard stuks.

Het aandeel scharreleieren hierin is 40,9 stuks. Het aandeel kooieieren is 44,1 procent. Het aandeel biologische eieren is 2,3 procent en dat van vrije uitloopeieren 12,7 procent. Het afgelopen jaar is het aandeel kooieieren afgenomen van 45,2 procent naar 44,1 procent.

De eierconsumptie kwam in 2010 uit op 185 stuks per hoofd van de bevolking. Dat is één meer dan een jaar eerder. Van deze eieren werden 145 daadwerkelijk als tafelei geconsumeerd, en de overige 40 in producten waar eieren in zijn verwerkt (koek, cake, etcetera).

Per 1 januari 2012 moeten in principe alle kooibedrijven zijn omgeschakeld naar andere huisvestingsvormen. Het productschap maakt nu een inventarisatie van de bedrijven die door problemen met milieuvergunningen er niet op tijd in slagen hun bedrijf om te bouwen.

Ben Dellaert secretaris van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) kan nog geen aantallen noemen van bedrijven die tegen deze problemen aanlopen. In totaal zijn er volgens het PPE nog tussen de 150 en de 200 bedrijven die nog moeten omschakelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.