Pluimveehouderij

Nieuws

Duitse minister eist politieke consequenties

KEULEN - Minister Johannes Remmel van Landbouw van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen eist dat er consequenties zijn voor de verantwoordelijken in de dioxineaffaire.

'Het is gewoon een schandaal en nu moet de discussie ook over de politieke gevolgen gaan', zei de bewindsman tegen de Duitse publieke zender ARD.

Remmel zei dat de sluiting van meer veebedrijven in de aan Nederland grenzende deelstaat wordt overwogen. Volgens de bewindspersoon is er geen direct gevaar voor consumenten, nu het kankerverwekkende dioxine in de voedselketen is terechtgekomen. ,,Maar dioxine is een gif en zou niet in het menselijk lichaam mogen komen'', zegt Remmel,

Duitsland werd vorige week opgeschrikt door de vondst van dioxine in eieren en gevogelte. De getroffen bedrijven zouden met dioxine besmet voedervet ontvangen hebben. De vondst werd in eerste instantie in het eveneens aan Nederland grenzende Nedersaksen gedaan en daarna werden ook in Noord-Rijnland-Westfalen de eerste gevallen ontdekt. In Noord-Rijnland-Westfalen zijn al duizenden dieren geruimd

Remmel uitte eerder kritiek op het ministerie van Landbouw van de noordelijke deelstaat Nedersaksen. Volgens de bewindspersoon is Nedersaksen bezig om de affaire te bagatelliseren. Hij zei ook dat moet worden gekeken of het huidige controlesysteem verbeterd moet worden.

Het ministerie van Landbouw in Nedersaksen liet dinsdag weten dat de huidige controlemechanismes in de deelstaat toereikend zijn. De wijze waarop de controles worden uitgevoerd, moet echter onder de loep worden genomen, aldus een woordvoerder van het ministerie. ,,Iedereen in de keten moet zich van zijn verantwoordelijkheid bewust zijn''.

De Duitse boerenbelangenorganisatie DBV overweegt een miljoenenclaim in te dienen. Een veebedrijf dat een week moet sluiten lijdt al snel een verlies van 10.000 tot 20.000 euro, zei secretaris-generaal van Helmut Born van de DBV dinsdag. ,,Wie de schade veroorzaakt, moet die betalen.''

Een Duits veevoederbedrijf beschuldigt een biodieselproducent ervan een besmet product te hebben geleverd. Dat bedrijf zegt uitdrukkelijk dat de geleverde grondstoffen niet bedoeld waren als ingrediënt van veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.