Pluimveehouderij

Nieuws

Duitse boerenbond wil juridische stappen

Berlijn- Het Deutsche Bauernverband (DBV) kondigt juridische stappen aan tegen de mengvoerindustrie.

DBV wil schadevergoeding claimen voor de boeren die door de dioxine-affaire getroffen zijn.

Algemeen secretaris Helmut Born van de landbouwfederatie belooft in dit verband ’een golf aan klachten’ bij de rechter. De aankondiging is een vervolg op de eerder door het DBV geuite eis dat de schade die de boeren lijden volledig vergoed moet worden door de veroorzakers van de dioxinebelasting in het mengvoer.

Collega-bestuurstopman Friedrich-Wilhelm Graefe van de boerenbond Arbeitsgemeinschaft bäuerlicher Landwirtschaft (AbL) – een bond die zich verzet tegen een verdere industrialisering van het boerenbedrijfsleven – pleit de mengvoerbranche ook niet vrij van schuld. ”Ik wil de mengvoerindustrie niet onder algemene verdenking stellen, maar zij is wel altijd op jacht naar goedkope grondstoffen. Het is een bekende zaak dat er geluksridders tussen zitten en die schrikken er niet voor terug om ook technische, giftige vetten in het voer te mengen. Dat is onverantwoordelijk en daar zit een hiaat dat een keer gesloten dient te worden,” aldus Graefe.

In Noordrijn-Westfalen, dat relatief sterk door het dioxine-schandaal is getroffen, zijn nieuwe resultaten van laboratoriumtests van eieren bekend geworden. Volgens het landbouwministerie blijven de dioxinegehaltes op één uitzondering na binnen de Europese norm van 3 picogram per gram vet. De sluiting van twee bedrijven met vijf stallen in de regio Minden-Lübbecke en van een bedrijf met één stal in de regio Warendorf konden op basis van die resultaten worden opgeheven. Noordrijn-Westfalen deed voor de jaarwisseling veertien bedrijven op slot en begin deze week nog eens 139.

Of registreer je om te kunnen reageren.