Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Bleker: groei veebedrijven houdt een keer op

Amsterdam - Het houdt een keer op met de groei van veebedrijven. Dat zegt landbouwstaatssecretaris Henk Bleker in de Volkskrant. Hij doelt daarbij onder meer op megagrote bedrijven waar "zeer kapitaalkrachtige concerns achter zitten, die er zetbazen op zetten."

Groei bieden voor gezins- en familiebedrijven moet kunnen, aldus Bleker in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Maar heel erg grote, uit de kluiten gewassen varkens- of pluimveebedrijven, met zetbazen van grote concerns, ziet hij niet zitten. Hij vindt die niet passen in de samenleving en vindt dat er discussie over moet komen.

"Ik heb al vrij snel aangekondigd dat er een maatschappelijk debat moet plaatsvinden over de schaalgrootte in de veehouderij, de megastallen", aldus Bleker.

agd.media

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maatschappelijk debat is oke, maar dan wel op niveau. Niet dat sentimentele gedoe van de laatste jaren maar een debat met mensen die er zich in verdiept hebben en die een goed onderbouwde mening kunnen geven. Als uit het debat komt dat er een maximale schaalgrootte moet komen, moet er ook een maatschappelijk debat komen over het aantal auto's, grootte van industrieterreinen, grootte van supermarkten grootte van huizen enz enz enz. Ben er overigens wel mee eens dat de groei niet oneindig is en zolang die in dit tempo doorzet het geen goede ontwikkeling is voor de sector (lees boeren).

 • no-profile-image

  Op gezinsbedrijven kun je met de helft net zo veel verdienen door de aandacht en zorg wat de dieren krijgen, dan op de grotere bedrijven met 'vreemde' arbeid. Maar hoe ga je dit reguleren? Mogelijk een max per locatie? En waar leg je dan de grens?
  Ik ben er niet uit, maar het wel met Henk eens.Het gezinsbedrijf verdient voorrang op alle fronten.

 • no-profile-image

  Als Bleker (lees: de politiek) zo'n voorstander is van familie- en gezinsbedrijven, dan bevreemdt het mij zeer dat alles, maar dan ook alles wat men op het ministerie bedenkt aan wetten en regelingen gunstig uitpakt voor groot en intensief. Denk hierbij aan de mestwet, regelingen voor vervroegde afschrijvingen, investeringssubsidies, benadelen van de pachters, de BTW-regeling voor kunstmest en ga zo nog maar even door. Alles, maar dan ook alles is gericht op groot, groter, grootst.

 • no-profile-image

  Kritische lezer, het bennen bij LNV allemaal Zwelbasten die uitgaan van het Groot is Mooi en Veel is Lekker-beginsel. Ik dacht effe dat de Grunninger Koudbloedhengst Bleker de boel zou gaan matigen, maar het zou me niet verbazen als d'r straks in Onstwedde ineens een megastoeterij van met Arabieren gekruiste Shetlands komt. Want het Groei-virus is verdomde besmettelijk!Wat mijn betreft ken nou al in Vlagtwedde het CDA--dundoek halfstok!

 • no-profile-image

  ja Jan, afzeiken is ook een kunst.

 • no-profile-image

  Mis Brabantse onderbroek. Afzeik is een vorm van kunstmest!

 • no-profile-image

  Wat is mega? Is er met een gezinsbedrijf nog een goed inkomen te halen in normale werkweek? We hebben een 24 uur maatschappij, als je er alleen voorstaat, hou je dit vol? Beantwoord deze vragen eerst voor dat je een conclussie trekt.De grote bedrijven hebben veel voordelen als je die vragen bestudeerd. In Nederland is dit moeilijker dan in landen waar veel ruimte is. Doorgroeien is voor de meeste te duur! Stil staan is achter uit gaan, en op termijn stoppen. De ervaring leerd dat het snel gaat, kijkt maar om je heen.Schaalgrote heeft grote voordelen en zeker voor de kostprijs.

 • no-profile-image

  Dierenvriend. het ENIGE voordeel van schaalvergroting is de verlaging van de kale kostprijs. Als alle werkelijke kosten d'r van afgetrokken worden dan blijft er een alarmerend min-saldo over. DAT is het enige wat boeren d'r mee bereikt hebben! Henk Bleker ziet dat gelukkig in. Maar het gros van de boeren blijft ziende blind, horende doof en doende stom!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.