Pluimveehouderij

Nieuws

Besmet Duits veevoer naar Denemarken

Brussel - Met dioxine besmet veevoer is vanuit Duitsland naar Denemarken geëxporteerd. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat vandaag bevestigd.

Het voer was bestemd voor broedkippen, waarvan de eieren niet voor menselijke consumptie gebruikt worden.

In Duitsland zijn vorige week duizenden boerderijen gesloten na de vondst van het kankerverwekkende dioxine in veevoer. Het vergiftigde voer werd op de markt gebracht door het Duitse bedrijf Harles und Jentzsch. Volgens de Duitse regering is het gif in maximaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer terechtgekomen.

De woordvoerder van de Europese Commissie noemde een importverbod van eieren of vlees in andere EU-landen niet nodig. Volgens hem is er geen direct risico voor de consument. Tot dusver heeft alleen Zuid-Korea de import van Duits vlees gestaakt.

In Nederland werd vorige week een partij eieren uit Duitsland onderschept die mogelijk met dioxine zijn besmet. De Europese Commissie heeft Nederland om nadere informatie gevraagd en verwacht een dezer dagen antwoord.

De problemen in Duitsland zijn maandag aan de orde gekomen tijdens overleg tussen de Europese Commissie en Europese veevoerproducenten. Ze spraken over maatregelen om besmettingen van veevoer in de toekomst te voorkomen, onder meer door betere controles. Besluiten zijn niet genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.