Pluimveehouderij

Nieuws

Uitbraak acute snot in Lochem

Zoetermeer - Op een legbedrijf met uitloop in Lochem is een uitbraak van infectieuze coryza, ofwel acute snot vastgesteld.

Dit meldt het Productschap Pluimvee en Eieren. In verband daarmee heeft het productschap een ophokplicht ingesteld in een gebied met een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf. Op het geïnfecteerde bedrijf zijn twee stallen van elk 57.000 hennen besmet geraakt. Het gaat om stallen met uitloop. Een derde stal op het bedrijf met dieren zonder uitloop is niet besmet. Het bedrijf had ook vorig jaar te kampen met een uitbraak van deze ziekte.

In het gebied waarvoor de ophokplicht geldt liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Het gaat om een tweede vestiging van het besmette bedrijf met scharrelhennen en opfokhennen, een bedrijf met scharrelhennen en een bedrijf met opfokouderdieren. Deze bedrijven hebben geen van alle uitlopen. In totaal worden er in het gebied 170.000 stuks pluimvee gehouden.

Het coryza-geval in Lochem is het vierde van dit jaar. Begin deze maand werd de ziekte vastgesteld op een bedrijf in Deventer. In september was er een geval in Deurne, vorige maand een geval in de Betuwe en nu dus in de omgeving van Lochem.

Volgens Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren ligt er tussen de cirkel die begin deze maand rond Deventer is getrokken en de cirkel nu rond Lochem slechts 7 kilometer.

Bekijk hier de kaart van de omgeving

Of registreer je om te kunnen reageren.