Pluimveehouderij

Nieuws

Ophokplicht rond coryzahaard Deventer

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft een ophokplicht ingesteld in een gebied met een straal van 3 kilometer rond een scharrellegbedrijf in de omgeving van Deventer.

Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren. In het aangewezen gebied liggen nog twee andere pluimveebedrijven. Volgens Henk Hulsbergen van het productschap zijn deze bedrijven geen van beide uitloopbedrijven. Volgens hem valt de schade bij deze recente coryza-uitbraken nogal mee. Hulsbergen: ”Er is wel wat uitval, maar de dieren groeien ook vaak snel over de besmetting heen. Bij salmonella gallinarum is de uitval veel groter.”

Binnen de adviescommissie gezondheidszorg van het PPE is de vraag gerezen of het productschap nu in alle gevallen van een coryza-uitbraak een ophokplicht in moet stellen. Hulsbergen: ”Vorig jaar waren er vooral problemen in de zeer pluimveedichte regio Gelderse Vallei. In die omgeving was het zinvol om een ophokplicht in te stellen. Tot nu toe is het productschap consequent in het toepassen van de regelgeving: coryza leidt tot ophokplicht, maar je zou misschien criteria moeten hebben om in andere extensievere gebieden andere regels toe te kunnen passen. Nu in Deventer bijvoorbeeld is de maatregel ook alleen maar voor de vorm, omdat er geen uitloopbedrijven in deze regio voorkomen.” Volgens Hulsbergen komt de problematiek volgende maand aan de orde in de vergadering van de adviescommissie.

Het coryza-geval in Deventer is het derde van dit jaar. In september was er een geval in Deurne, anderhalve week geleden een geval in de Betuwe en nu dus in de omgeving van Deventer. De ophokplicht rond het bedrijf in Deurne werd juist vorige week opgeheven.

De ziekte acute snot komt sinds vorig jaar vrij vaak voor in Nederland. In de Gelderse Vallei raakten vorig jaar zeker achttien bedrijven besmet. De ziekte komt wat meer voor in herfst en winter. Volgens de gezondheidsdienst voor dieren zou het klimaat daarbij een rol kunnen spelen.
Uit onderzoek van de gezondheidsdienst blijkt dat de meeste pluimveehouders de hygiënemaatregelen op hun bedrijf aanscherpen tijdens een uitbraak.

Als de uitbraak voorbij is worden de maatregelen echter ook vaak weer vlot afgezwakt. Bovendien zijn pluimveehouders weinig geneigd elkaar aan te spreken op onverantwoord gedrag. Pluimveehouders zouden ook beter moeten letten op een goede desinfectie van de vrachtwagens en veel alerter moeten zijn op onder meer de reinheid van pallets.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.