Pluimveehouderij

Nieuws 241 x bekeken 1 reactie

Hoogste Duitse rechter verbiedt Kleingruppenhaltung

Karlsruhe - Leghennen mogen in Duitsland niet meer in kleine groepen (Kleingruppenhaltung, kleinvolière) gehouden worden.

Dat besliste het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste rechterlijke instantie in Duitsland.

Het Bundesverfassungsgericht, dat uitspraken doet in grondwettelijke aangelegenheden, heeft de regeling voor de Kleingruppenhaltung van leghennen op formele gronden in strijd met de grondwet verklaard, omdat de Tierschutzkommission niet bij de totstandkoming van de regeling betrokken is geweest. Deze dierenbeschermingscommissie kon zich pas met deze regeling bezighouden nadat het ontwerp door de Kamer was geweest en ter kennisgeving aan de Europese Commissie was voorgelegd – en daarmee al een besloten zaak was. De voor een hoorzitting noodzakelijke inhoudelijke openheid was niet gegeven. Vanwege deze procedurefout is de wetgeving niet rechtsgeldig, zo beslisten de rechters in Karlsruhe, in een begin december bekend gemaakt besluit uit oktober.

Aan de uitspraak van de hoogste rechterlijke instantie lag een klacht over de grondwettelijkheid van de nieuwe wet van de deelstaat Rheinland-Pfalz ten grondslag. Deze deelstaat vindt Kleingruppenhaltung niet diervriendelijk.

Volgens het Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft, de bond van pluimveehouders, brengt het besluit van het Bundesverfassungsgericht de Kleingruppenhaltung niet in gevaar. Het gerecht heeft slechts procedurefouten vastgesteld en zich niet inhoudelijk over de regeling uitgelaten.

De huidige Tierschutz-Nutztierhaltungs-verordening blijft tot 31 maart 2012 van kracht. Daarna moet er een nieuwe regeling zijn. Sommige pluimveehouders vrezen een slechte afloop, want de huidige – nu afgekeurde regeling – kwam met veel moeite tot stand.

Dierenbeschermingsorganisatie Peta eist onmiddelijke afbraak van Kleingruppenhaltung omdat hennen hierin niet natuurlijk kunnen leven.

Momenteel is rond tien procent van de Duitse leghennen in Kleingruppenhaltung gehuisvest.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wordt nog een zware kluif voor onze collega's in Duitsland, ga er maar vanuit dat de dierenbescherming Duitsland er alles aan gelegen is om de eisen weer eens bij te stellen. Al gerucht gehoord van 1111 cm2 per kip, zelfde als scharrel, of te wel failliet. Eeehhh ook in Nederland, want waar moet ons dure kleingruppen eitje naar toe?

Of registreer je om te kunnen reageren.