Pluimveehouderij

Nieuws 286 x bekeken

Geen dioxine in Nederlands veevoer

Den Haag - Nederlandse veevoerproducenten hebben geen grondstoffen afgenomen van het Duitse bedrijf dat vetzuren heeft geleverd met een verhoogd dioxinegehalte.

Dat melden Trusq en Safe Feed.

"Er zijn zes Trusq-bedrijven die gecertificeerd zijn voor het leveren van deze producten. Deze zes bedrijven hebben geen grondstoffen van het Duitse bedrijf afgenomen waar de verhoogde gehaltes zijn gevonden", aldus Francine van Rossem, directeur van Trusq. Ook bij de bedrijven die bij Safe Feed zijn aangesloten zijn geen afnemers van het Duitse bedrijf.

De vetzuren met een verhoogd dioxinegehalte zijn afkomstig van een olie-en vettenbedrijf Harles & Jentzsch in het Noord-Duitse Uetersen. “Hier is vermoedelijk een menselijke fout gemaakt, waardoor technische vetten bij veevoervetten terecht zijn gekomen”, legt directeur Johan den Hartog van GMP+ uit.

Technische vetten is een verzamelnaam van vetten die niet voor veevoer of humane consumptie geschikt zijn. Dat kan variëren van frietvet tot olie die als brandstof wordt gebruikt. Het technisch vet dat in het veevoer terecht is gekomen is afkomstig uit Nederland. "De fout is echter in Duitsland gemaakt. Het vet is met een label technisch vet verkocht", meldt GMP+.

Harles & Jentzsch heeft aan drie Duitse veevoerbedrijven vetzuren geleverd, waaronder Wulfa Mast uit Dinklage. Via dit bedrijf is het besmette veevoer bij 21 pluimveebedrijven terecht gekomen. Het veevoerbedrijf ontdekte het verhoogde dioxinegehalte zelf en heeft dit bij het ministerie van landbouw gemeld.

GMP+ laat onderzoeken hoe de fout heeft kunnen gebeuren bij het vetbedrijf. "Het hoeft niet direct gevolgen te hebben voor de GMP+-certificering, maar dit is afhankelijk van de wijze waarop het bedrijf maatregelen neemt om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen", legt Den Hartog uit. Hij verwacht dat er geen sprake is van opzet. "We weten uit het verleden dat het eventuele voordeel dat je hiermee zou kunnen behalen niet in verhouding staat met de schade die het kan veroorzaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.