Pluimveehouderij

Nieuws

AID blokkeert mesttransporten

De Algemene Inspectiedienst Dienst (AID) van de nVWA heeft zeven vrachtauto's met pluimveemest die bestemd was voor export geblokkeerd.

Bij gerichte controle in het grensgebied bleek dat de vrachten niet over een verplicht gezondheidscertificaat beschikten. De VWA kan niet zeggen wat de oorzaak is van het ontbreken van deze certificaten. "Bij vier vrachten zijn de certificaten alsnog aangevraagd en zijn de vrachten pluimveemest alsnog geëxporteerd. Drie andere vrachten zijn nog geblokkeerd in afwachting van de benodigde certificaten, of in afwachting van een losadres in Nederland", legt de VWA uit.

Het gezondheidscertificaat is een Nederlandse eis voor export. In Duitsland voldoet een gezondheidscertificaat van het bedrijf van herkomst van de mest.

De VWA meldt dat de blokkades geen onderdeel zijn van een groter onderzoek. "Het komt vaker voor dat bij fysieke controle blijkt dat niet alle papieren in orde zijn. Dan wordt de vracht staande gehouden tot de papieren wel in orde zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.