Pluimveehouderij

Foto & video

Ervaring opdoen met mini-moederdieren

De jonge pluimveehouder Melvin Hazeleger (22) doet als bedrijfsleider op een vermeerderingsbedrijf veel ervaring op met het werken met mini-moederdieren.

Lees ook de uitgebreide reportage over het werken met mini-moederdieren.

Foto

 • Melvin Hazeleger (22) is bedrijfsleider op vleeskuikenouderdierenbedrijf Puurveen Kip bv in Kootwijkerbroek (Gld.). Hazeleger combineert het bedrijfsleiderschap met zijn studie aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Hij zet het werk op het vermeerderingsbedrijf rond met medewerker Martin Bloemendal. - Foto’s: Henk Riswick

  Melvin Hazeleger (22) is bedrijfsleider op vleeskuikenouderdierenbedrijf Puurveen Kip bv in Kootwijkerbroek (Gld.). Hazeleger combineert het bedrijfsleiderschap met zijn studie aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Hij zet het werk op het vermeerderingsbedrijf rond met medewerker Martin Bloemendal. - Foto’s: Henk Riswick

 • Het bedrijf heeft drie stallen. Er worden 28.500 JA57-moederdieren gehouden, exclusief hanen. De nakomelingen van deze ouderdieren zijn langzaam groeiende vleeskuikens.

  Het bedrijf heeft drie stallen. Er worden 28.500 JA57-moederdieren gehouden, exclusief hanen. De nakomelingen van deze ouderdieren zijn langzaam groeiende vleeskuikens.

 • Dit is de quarantainestal voor de hanen. Daarin is plaats voor 300 hanen. Hazeleger start met 10 % hanen. Hij vindt het leuk om de hanen traprijp te maken.

  Dit is de quarantainestal voor de hanen. Daarin is plaats voor 300 hanen. Hazeleger start met 10 % hanen. Hij vindt het leuk om de hanen traprijp te maken.

 • Op ruim dertig Nederlandse bedrijven worden JA57- en JA87-moederdieren van fokkerijorganisatie Hubbard gehouden. Hazeleger deed als jonge pluimveehouder al de nodige ervaring op met deze mini-moerdieren.

  Op ruim dertig Nederlandse bedrijven worden JA57- en JA87-moederdieren van fokkerijorganisatie Hubbard gehouden. Hazeleger deed als jonge pluimveehouder al de nodige ervaring op met deze mini-moerdieren.

 • De mini-moederdieren gaan zo’n 2,2 kilo wegen. Dat is ongeveer de helft van het gewicht dat reguliere moederdieren halen. Hazeleger is niet van boerenkomaf, maar heeft veel affiniteit met de sector. Bij Puurveen Kip bv is hij bezig aan zijn tweede ronde als bedrijfsleider. Daarvoor werkte hij al twee jaar op een andere locatie met mini-moederdieren. Hazeleger is ambitieus en leergierig en doet veel ervaring op.

  De mini-moederdieren gaan zo’n 2,2 kilo wegen. Dat is ongeveer de helft van het gewicht dat reguliere moederdieren halen. Hazeleger is niet van boerenkomaf, maar heeft veel affiniteit met de sector. Bij Puurveen Kip bv is hij bezig aan zijn tweede ronde als bedrijfsleider. Daarvoor werkte hij al twee jaar op een andere locatie met mini-moederdieren. Hazeleger is ambitieus en leergierig en doet veel ervaring op.

 • “Dit is toch een prachtig gezicht”, zegt Hazeleger, wijzend op de Ja57-moederdieren en de M22-hanen. Ooit zou de jonge pluimveehouder graag zijn eigen bedrijf runnen. Voorlopig is dat nog niet aan de orde. Eerst maar eens ervaring opdoen en het vak nog beter in de vingers krijgen, zo redeneert hij.

  “Dit is toch een prachtig gezicht”, zegt Hazeleger, wijzend op de Ja57-moederdieren en de M22-hanen. Ooit zou de jonge pluimveehouder graag zijn eigen bedrijf runnen. Voorlopig is dat nog niet aan de orde. Eerst maar eens ervaring opdoen en het vak nog beter in de vingers krijgen, zo redeneert hij.

 • “Als vermeerdaar is vakmanschap een vereiste. Het is een ervaringsvak. Ik vraag collega-vermeerderaars en adviseurs naar hun ervaringen en probeer daar wat van op te steken. Uiteindelijk trek ik mijn eigen plan”, zegt Hazeleger.

  “Als vermeerdaar is vakmanschap een vereiste. Het is een ervaringsvak. Ik vraag collega-vermeerderaars en adviseurs naar hun ervaringen en probeer daar wat van op te steken. Uiteindelijk trek ik mijn eigen plan”, zegt Hazeleger.

 • De hoogte van de opstap naar de beunen is bij mini-moerdieren een aandachtspunt, vindt Hazeleger. De beunopstap is 35 centimeter. Hij kan de beunopstap handmatig op handige wijze verhogen. Zo kan hij alle mest onder de beunen kwijt.

  De hoogte van de opstap naar de beunen is bij mini-moerdieren een aandachtspunt, vindt Hazeleger. De beunopstap is 35 centimeter. Hij kan de beunopstap handmatig op handige wijze verhogen. Zo kan hij alle mest onder de beunen kwijt.

 • Het aantal broedeieren per opgehokte hen kwam in de vorige ronde uit op 217. Daaruit werden 192,4 kuikens geboren.

  Het aantal broedeieren per opgehokte hen kwam in de vorige ronde uit op 217. Daaruit werden 192,4 kuikens geboren.

 • Medewerker Martin Bloemendal raapt grondeitjes. Het aandeel grondeieren was in de vorige met 8 % te hoog. Hazeleger startte deze ronde met 2.000 moederdieren minder, om tot een betere legnestbezetting te komen. Gelet op het aantal meters legnesten was er een teveel aan moederdieren, zo ondervond hij.

  Medewerker Martin Bloemendal raapt grondeitjes. Het aandeel grondeieren was in de vorige met 8 % te hoog. Hazeleger startte deze ronde met 2.000 moederdieren minder, om tot een betere legnestbezetting te komen. Gelet op het aantal meters legnesten was er een teveel aan moederdieren, zo ondervond hij.

 • Het terugschroeven van de bezetting helpt in de strijd tegen grondeieren. “Het percentage grondeitjes is gehalveerd naar 4”, aldus Hazeleger, die merkt dat het met de lagere bezetting lastiger is om de staltemperatuur op niveau te houden. “Mini-moederdieren produceren minder warmte. Bijstoken is zeker in oudere stallen vaak nodig.”

  Het terugschroeven van de bezetting helpt in de strijd tegen grondeieren. “Het percentage grondeitjes is gehalveerd naar 4”, aldus Hazeleger, die merkt dat het met de lagere bezetting lastiger is om de staltemperatuur op niveau te houden. “Mini-moederdieren produceren minder warmte. Bijstoken is zeker in oudere stallen vaak nodig.”

 • Medewerker Martin Bloemendal sorteert de broedeitjes.

  Medewerker Martin Bloemendal sorteert de broedeitjes.

 • Grondeitjes worden gewassen. Ze worden niet ingelegd, maar gaan naar de verwerking (brekerij). “De kwaliteit van vleeskuikens uit grondeieren is vooral bij oude moederdieren minder”, aldus Hazeleger.

  Grondeitjes worden gewassen. Ze worden niet ingelegd, maar gaan naar de verwerking (brekerij). “De kwaliteit van vleeskuikens uit grondeieren is vooral bij oude moederdieren minder”, aldus Hazeleger.

Of registreer je om te kunnen reageren.