Pluimveehouders slaan handen ineen voor nieuwe stal PluimveeFoto

Pluimveehouders slaan handen ineen voor nieuwe stal

Duurzame eieren hebben de toekomst. Peter Janssen en Styn, Willy en Ivonne Claessens bouwden binnen het samenwerkingsconcept Yverde een stal voor duurzame leghennen.

Yverde staat voor Ysselsteyn en verde is groen in het Spaans: een legpluimveebedrijf voor de productie van drie sterren Beter Leven-eieren.

  • Styn Claessens (links) en Peter Janssen, twee jonge pluimveehouders uit het Limburgse Ysselsteyn, sloegen de handen ineen. Janssen (44) heeft met zijn bedrijf Janssen Ei met twee locaties voor in totaal 280.000 scharrelhennen in Ysselsteyn en samen met een compagnon een scharrellegpluimveebedrijf met 19.500 hennen in Duitsland. Styn Claessens (31) houdt samen met zijn ouders Willy en Ivonne 125.000 scharrelhennen op 500 meter afstand van Yverde. Samen hebben ze Yverde opgericht: een legpluimveebedrijf voor de productie van duurzame eieren.

    Styn Claessens (links) en Peter Janssen, twee jonge pluimveehouders uit het Limburgse Ysselsteyn, sloegen de handen ineen. Janssen (44) heeft met zijn bedrijf Janssen Ei met twee locaties voor in totaal 280.000 scharrelhennen in Ysselsteyn en samen met een compagnon een scharrellegpluimveebedrijf met 19.500 hennen in Duitsland. Styn Claessens (31) houdt samen met zijn ouders Willy en Ivonne 125.000 scharrelhennen op 500 meter afstand van Yverde. Samen hebben ze Yverde opgericht: een legpluimveebedrijf voor de productie van duurzame eieren.

  • Eind 2017 kocht familie Claessens de locatie van de buurman; een melkveebedrijf met een kleine varkensstal. Door die varkensstal had de locatie een intensieve veehouderij bestemming en was het interessant. “Tijdens het proces kwamen we erachter dat een samenwerkingsverband het plan veel sterker zou maken. En hebben we Peter benaderd. Zo is onze samenwerking geboren”, legt Styn Claessens uit. Ze kennen elkaar al jaren sinds Styn een stal van Peter huurde. “We hebben altijd veel contact gehad over pluimveezaken en denken over veel dingen hetzelfde en kunnen goed samenwerken”, legt Peter uit.

    Eind 2017 kocht familie Claessens de locatie van de buurman; een melkveebedrijf met een kleine varkensstal. Door die varkensstal had de locatie een intensieve veehouderij bestemming en was het interessant. “Tijdens het proces kwamen we erachter dat een samenwerkingsverband het plan veel sterker zou maken. En hebben we Peter benaderd. Zo is onze samenwerking geboren”, legt Styn Claessens uit. Ze kennen elkaar al jaren sinds Styn een stal van Peter huurde. “We hebben altijd veel contact gehad over pluimveezaken en denken over veel dingen hetzelfde en kunnen goed samenwerken”, legt Peter uit.

  • De bouw aan de Peelweg is eind november nog in volle gang. Het bouwblok is verplaatst en daar is een stal van 44 bij 147,5 meter gebouwd. Styn Claessens (31) regelt en organiseert grotendeels de bouw. Janssen (44) de administratie en certificering. Overleg met adviseurs en beslissingen nemen doen ze samen. In 2018 waren de eerste plannen met biologische hennen. Vanwege de slechte markt zijn de plannen een jaar opgeschoven en omgezet naar drie Ster Beter Leven eieren.

    De bouw aan de Peelweg is eind november nog in volle gang. Het bouwblok is verplaatst en daar is een stal van 44 bij 147,5 meter gebouwd. Styn Claessens (31) regelt en organiseert grotendeels de bouw. Janssen (44) de administratie en certificering. Overleg met adviseurs en beslissingen nemen doen ze samen. In 2018 waren de eerste plannen met biologische hennen. Vanwege de slechte markt zijn de plannen een jaar opgeschoven en omgezet naar drie Ster Beter Leven eieren.

  • Vooraan in de eindgevel zijn de technische ruimtes en de eierinpakruimte met veel daglicht. Hier komt de eierweegschaal, een Moba 100 inpakker en Cobot Meggbot palletiser. Vanuit het kantoor/ kantine biedt een grote raampartij zicht op het eierlokaal. Daarnaast is de hygiënesluis in aanbouw met drie ruime douches. Een pas afgestuurde Has-er wordt verantwoordelijk voor de dagelijks gang van zaken.

    Vooraan in de eindgevel zijn de technische ruimtes en de eierinpakruimte met veel daglicht. Hier komt de eierweegschaal, een Moba 100 inpakker en Cobot Meggbot palletiser. Vanuit het kantoor/ kantine biedt een grote raampartij zicht op het eierlokaal. Daarnaast is de hygiënesluis in aanbouw met drie ruime douches. Een pas afgestuurde Has-er wordt verantwoordelijk voor de dagelijks gang van zaken.

  • Het hart van het bedrijf: de technische ruimte in een apart brandcompartiment met brandwerende deuren. Voor in de stal zijn geen technische aansluitingen; alles is gecentraliseerd in de technische ruimte. Links en rechts worden beschouwd als twee aparte stallen die afzonderlijk aangestuurd worden.

    Het hart van het bedrijf: de technische ruimte in een apart brandcompartiment met brandwerende deuren. Voor in de stal zijn geen technische aansluitingen; alles is gecentraliseerd in de technische ruimte. Links en rechts worden beschouwd als twee aparte stallen die afzonderlijk aangestuurd worden.

  • Een installateur druk bezig met de aansluitingen van de Hotraco apparatuur. Het bedrijf heeft geen gasaansluiting. “We gebruiken een paar dagen heaters om de stal voor te verwarmen voor ontvangst van de kippen. Het ijzer is anders veel te koud”, zegt Peter Janssen.

    Een installateur druk bezig met de aansluitingen van de Hotraco apparatuur. Het bedrijf heeft geen gasaansluiting. “We gebruiken een paar dagen heaters om de stal voor te verwarmen voor ontvangst van de kippen. Het ijzer is anders veel te koud”, zegt Peter Janssen.

  • Centraal afzuigkanaal met warmtewisselaar van Plettenburg zorgt voor aan- en afvoer van stallucht. “Hiermee kunnen we in de winter de stal beter op temperatuur houden en de uitstoot van fijnstof tot een minimum beperken”, zegt Peter Janssen.

    Centraal afzuigkanaal met warmtewisselaar van Plettenburg zorgt voor aan- en afvoer van stallucht. “Hiermee kunnen we in de winter de stal beter op temperatuur houden en de uitstoot van fijnstof tot een minimum beperken”, zegt Peter Janssen.

  • De kanalen in de stal. Links de Tulderhof inlaatventielen en luiken. De verlichting is Hato ledverlichting.

    De kanalen in de stal. Links de Tulderhof inlaatventielen en luiken. De verlichting is Hato ledverlichting.

  • Daglichtvoorziening en rechts de schuine ruimte voor het bouwkundig afzuigkanaal. In dit afzuigkanaal wordt alle uitgaande lucht naar de warmtewisselaar of de nokventilatie geleid. De ingaande lucht wordt doormiddel van spiraalkokers in het afzuigkanaal naar het BD systeem gebracht. Er is een Plettenburg warmtewisselaar, zowel voor mestbeluchting, maar ook als geïntegreerd onderdeel van de stalventilatie door middel van een Airsock.

    Daglichtvoorziening en rechts de schuine ruimte voor het bouwkundig afzuigkanaal. In dit afzuigkanaal wordt alle uitgaande lucht naar de warmtewisselaar of de nokventilatie geleid. De ingaande lucht wordt doormiddel van spiraalkokers in het afzuigkanaal naar het BD systeem gebracht. Er is een Plettenburg warmtewisselaar, zowel voor mestbeluchting, maar ook als geïntegreerd onderdeel van de stalventilatie door middel van een Airsock.

  • In de stal staan 4 rijen Colony 2400 systeem van Big Dutchman. Zowel Janssen als Claessens kennen het systeem. Een degelijk, open en bewezen systeem met goede prijs-kwaliteit verhouding en dealer Versleijen in de buurt. Het systeem heeft een ovale zitstok om te kunnen voldoen aan de eisen vanuit Beter Leven.

    In de stal staan 4 rijen Colony 2400 systeem van Big Dutchman. Zowel Janssen als Claessens kennen het systeem. Een degelijk, open en bewezen systeem met goede prijs-kwaliteit verhouding en dealer Versleijen in de buurt. Het systeem heeft een ovale zitstok om te kunnen voldoen aan de eisen vanuit Beter Leven.

  • De overdekte uitloop is qua oppervlakte net zo groot als de stal. Met een bezetting van 6,7 hennen per vierkante meter en deze wintergarten kunnen ze drie ster Beter Leven eieren leveren. Op 18 december komen er 51.400 Lohmann Brown Light hennen. Via op maat gelaste poorten, voor zowel de stal als de wintertuin, kunnen relatief gemakkelijk pickstenen en luzerne balen in de stal verdeeld worden.

    De overdekte uitloop is qua oppervlakte net zo groot als de stal. Met een bezetting van 6,7 hennen per vierkante meter en deze wintergarten kunnen ze drie ster Beter Leven eieren leveren. Op 18 december komen er 51.400 Lohmann Brown Light hennen. Via op maat gelaste poorten, voor zowel de stal als de wintertuin, kunnen relatief gemakkelijk pickstenen en luzerne balen in de stal verdeeld worden.

  • Rechtsvoor is de mestruimte met verdeelbanden naar de containers. Er is ruimte voor twee containers.

    Rechtsvoor is de mestruimte met verdeelbanden naar de containers. Er is ruimte voor twee containers.

  • De uitloop in aanbouw. In het eerste deel worden nog stenen gestort zodat het water kan bezinken en de kippen niet door de modder moeten. De uitloop van 21 hectare ligt aan één blok rondom de stal. Voorin komt aanplant met bomen.

    De uitloop in aanbouw. In het eerste deel worden nog stenen gestort zodat het water kan bezinken en de kippen niet door de modder moeten. De uitloop van 21 hectare ligt aan één blok rondom de stal. Voorin komt aanplant met bomen.

  • De schuilhutjes voor de uitloop. Janssen zag die in Zuid Duitsland: gemaakt van betongaas waarover nog zeil komt.

    De schuilhutjes voor de uitloop. Janssen zag die in Zuid Duitsland: gemaakt van betongaas waarover nog zeil komt.

  • Tijdens de bouw maken de pluimveehouders gebruik van Bouwwatch voor de beveiliging. “Dat brengt rust”, zegt Styn Claessens. Voor de stal is een wadi gegraven voor de opvang van regenwater.

    Tijdens de bouw maken de pluimveehouders gebruik van Bouwwatch voor de beveiliging. “Dat brengt rust”, zegt Styn Claessens. Voor de stal is een wadi gegraven voor de opvang van regenwater.

  • Enkele dagen voor ontvangst van de kippen is het logo geplaatst en de plaats schoongemaakt. “In mei waren de vergunningen definitief na drie jaar plannen maken. Op 18 december komen de kippen. Dan zijn we er natuurlijk allemaal bij. Dat is te mooi om te missen”, besluit Peter Janssen.

    Enkele dagen voor ontvangst van de kippen is het logo geplaatst en de plaats schoongemaakt. “In mei waren de vergunningen definitief na drie jaar plannen maken. Op 18 december komen de kippen. Dan zijn we er natuurlijk allemaal bij. Dat is te mooi om te missen”, besluit Peter Janssen.

Beheer
WP Admin