Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Van vermeerderaar naar opfokker vleeskuikenouderdieren

Ad en Hilde Beijer hadden sinds 1997 vleeskuikenouderdieren. In 2014 kochten ze op enkele kilometers van de thuislocatie een leegstaand varkensbedrijf met de bedoeling daar voor het eigen VB-bedrijf te gaan opfokken. Bij de invulling van dat plan bleken er een paar onneembare hobbels te zijn.

Hun nieuwe opfokstallen bevatten enkele nieuwigheden waardoor Ad verwacht goed getrainde ouderdieren te kunnen afleveren aan de volgende schakel in de productiekolom.

Vrijdag 13 september is er een open dag van 13.00 tot 18.00 uur. Adres: Mosterdwal 5 in Beneden-Leeuwen (Gld.).

Foto

 • Aan de voorkant van de 3 nieuwe stallen op de tweede locatie zijn technische ruimten, sanitaire ruimten (douches en toiletten) en een kantine. Toen de foto’s werden genomen – 3 dagen voor de open dag – was er nog volop bouwactiviteit. - Foto's: Hans Bijleveld

  Aan de voorkant van de 3 nieuwe stallen op de tweede locatie zijn technische ruimten, sanitaire ruimten (douches en toiletten) en een kantine. Toen de foto’s werden genomen – 3 dagen voor de open dag – was er nog volop bouwactiviteit. - Foto's: Hans Bijleveld

 • Ad (55) en Hilde (56) Beijer wilden hun bedrijf uitbreiden om weer jaren vooruit te kunnen en om 2 van hun 4 kinderen, die het bedrijf wel willen overnemen, die mogelijkheid te kunnen bieden. Het oorspronkelijke plan was om op de nieuwe locatie om en om voor zichzelf en voor een andere vermeerderaar op te fokken. Dat de 56.750 opfokplaatsen niet overeen zo komen met de 42.000 dieren op hun vermeerderingsbedrijf, zou leiden tot een minder efficiënte opfokplanning en daardoor tot een niet-optimaal rendement. Bovendien waren de prijzen van de pluimveerechten flink gestegen, waardoor de investering in de nieuwe opfoklocatie zo maar even een half miljoen hoger zou uitpakken. Ad: “De omschakeling van het hele bedrijf naar opfok was mogelijk zonder aankoop van rechten.”

  Ad (55) en Hilde (56) Beijer wilden hun bedrijf uitbreiden om weer jaren vooruit te kunnen en om 2 van hun 4 kinderen, die het bedrijf wel willen overnemen, die mogelijkheid te kunnen bieden. Het oorspronkelijke plan was om op de nieuwe locatie om en om voor zichzelf en voor een andere vermeerderaar op te fokken. Dat de 56.750 opfokplaatsen niet overeen zo komen met de 42.000 dieren op hun vermeerderingsbedrijf, zou leiden tot een minder efficiënte opfokplanning en daardoor tot een niet-optimaal rendement. Bovendien waren de prijzen van de pluimveerechten flink gestegen, waardoor de investering in de nieuwe opfoklocatie zo maar even een half miljoen hoger zou uitpakken. Ad: “De omschakeling van het hele bedrijf naar opfok was mogelijk zonder aankoop van rechten.”

 • De 3 nieuw stallen zijn elk 20 bij 100 meter. Totaal 6.000 m2, plaats biedend aan 56.750 opfokdieren. Net zoveel als in de 3 stallen op de thuislocatie. Het ombouwen van de vermeerderingsstallen op de thuislocatie naar opfok, dubbel zo lang als Beijer had ingeschat. “De complete inrichting moest eruit en we moesten de stallen opnieuw inrichten. Er bleek nogal wat onderhoud nodig te zijn, nu of op korte termijn. Dat hebben we meteen meegenomen.” Op de thuislocatie zit sinds 27 juli de eerste opfokronde, 60.000 Ross-kuikens. Alleen hennen.

  De 3 nieuw stallen zijn elk 20 bij 100 meter. Totaal 6.000 m2, plaats biedend aan 56.750 opfokdieren. Net zoveel als in de 3 stallen op de thuislocatie. Het ombouwen van de vermeerderingsstallen op de thuislocatie naar opfok, dubbel zo lang als Beijer had ingeschat. “De complete inrichting moest eruit en we moesten de stallen opnieuw inrichten. Er bleek nogal wat onderhoud nodig te zijn, nu of op korte termijn. Dat hebben we meteen meegenomen.” Op de thuislocatie zit sinds 27 juli de eerste opfokronde, 60.000 Ross-kuikens. Alleen hennen.

 • Bijzonder aan Beijers opfokstallen, zowel de omgebouwde VB-stallen als de nieuwe, is dat die zijn uitgerust met een dubbel drinkwatersysteem: drinknippels én drinktorens. En dat die allebei zijn aangebracht boven plateaus met hardhouten roosters, die in hoogte verstelbaar zijn. Tot maximaal 50 cm. “Door alle drinkwater boven die plateaus aan te bieden kunnen we de dieren trainen de hoogte in te gaan waardoor ze in de vermeerderingsstal beter de beun opgaan naar de legnesten.“ Daar schortte het nog wel eens aan, weet Beijer uit ervaring. En als ouderdieren lastig de beun op gaan, werkt dat grondeieren in de hand. Tussen zijn laatste rondes ouderdieren zaten meerdere koppels met veel grondeieren. “En dat kost veel tijd.” Beijer merkt nu al een groot verschil tussen opfokker en vermeerderaar zijn. “Als vermeerderaar ben je veel met de eieren bezig, ze verzamelen en ze afzetten. Als opfokker kun je je volledig focussen op dieren. Met dieren werken is mijn passie, ze observeren, hun gedrag registreren, hun gezondheid in de gaten houden, de groei en ontwikkeling van kuiken tot mooie, jonge moederdieren.”

  Bijzonder aan Beijers opfokstallen, zowel de omgebouwde VB-stallen als de nieuwe, is dat die zijn uitgerust met een dubbel drinkwatersysteem: drinknippels én drinktorens. En dat die allebei zijn aangebracht boven plateaus met hardhouten roosters, die in hoogte verstelbaar zijn. Tot maximaal 50 cm. “Door alle drinkwater boven die plateaus aan te bieden kunnen we de dieren trainen de hoogte in te gaan waardoor ze in de vermeerderingsstal beter de beun opgaan naar de legnesten.“ Daar schortte het nog wel eens aan, weet Beijer uit ervaring. En als ouderdieren lastig de beun op gaan, werkt dat grondeieren in de hand. Tussen zijn laatste rondes ouderdieren zaten meerdere koppels met veel grondeieren. “En dat kost veel tijd.” Beijer merkt nu al een groot verschil tussen opfokker en vermeerderaar zijn. “Als vermeerderaar ben je veel met de eieren bezig, ze verzamelen en ze afzetten. Als opfokker kun je je volledig focussen op dieren. Met dieren werken is mijn passie, ze observeren, hun gedrag registreren, hun gezondheid in de gaten houden, de groei en ontwikkeling van kuiken tot mooie, jonge moederdieren.”

 • In elke nieuwe opfokstal komen over de hele lengte 3 oplierbare plateaus met 2 drinkwatersystemen. Daartussen lopen 8 voercircuits. Sleepkettingen. Met een ruime voerbaklengte van maar liefst 15 cm per dier bij een bezetting van 10 dieren per vierkante meter. “De dieren hebben zo voldoende ruimte om allemaal tegelijk te kunnen eten."

  In elke nieuwe opfokstal komen over de hele lengte 3 oplierbare plateaus met 2 drinkwatersystemen. Daartussen lopen 8 voercircuits. Sleepkettingen. Met een ruime voerbaklengte van maar liefst 15 cm per dier bij een bezetting van 10 dieren per vierkante meter. “De dieren hebben zo voldoende ruimte om allemaal tegelijk te kunnen eten."

 • De voersystemen worden vanuit voerhoppers halverwege de stal gevoerd. De voersilo’s staan voor de stallen.

  De voersystemen worden vanuit voerhoppers halverwege de stal gevoerd. De voersilo’s staan voor de stallen.

 • De 3 nieuwe stallen worden centraal aangestuurd. Alle elektrische componenten die daarvoor nodig “zijn zitten in een brandvrije en stofvrije ruimte. Tussen de voorruimte voor de 3 stallen en de dierruimten zit een tussenmuur die 60 minuten brandwerend is. De verzekeringsmaatschappij eiste dergelijke voorzieningen. Bij het bedrijf is een bluswaterput met een capaciteit van 90 m3/uur.

  De 3 nieuwe stallen worden centraal aangestuurd. Alle elektrische componenten die daarvoor nodig “zijn zitten in een brandvrije en stofvrije ruimte. Tussen de voorruimte voor de 3 stallen en de dierruimten zit een tussenmuur die 60 minuten brandwerend is. De verzekeringsmaatschappij eiste dergelijke voorzieningen. Bij het bedrijf is een bluswaterput met een capaciteit van 90 m3/uur.

 • Er is ook een aparte ruimte voor wateropslag (2 tanks van elk 5.000 liter), pompen en medicijnmixers.

  Er is ook een aparte ruimte voor wateropslag (2 tanks van elk 5.000 liter), pompen en medicijnmixers.

 • In de nieuwe opfokstallen zit led-verlichting van Haitzled. In de oude, omgebouwde opfokstallen hangen hoogfrequent, dimbare TL’s. De leds kunnen verschillende kleuren licht geven. “Ze kunnen ook het daglicht nabootsen. Voor de morgen iets meer blauw erin, voor de avond iets meer rood.” Beijer koos voor deze leds en niet voor lichtplaten, omdat bij lichtplaten geen mooie verdeling van het licht mogelijk is. Met de leds wel. Door het ontbreken van daglichtplaten voldoen de stallen op dit punt niet aan de eisen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Ze voldoen wel aan alle andere MDV-eisen. Deze keuze heeft tot gevolg dat Beijer niet kan profiteren van gunstige afschrijvingsmogelijkheden. “De lichtverdeling is enorm belangrijk voor deze opgroeiende dieren. En als ik bij bepaalde koppels terug wil naar een lage lichtintensiteit, zeg 4 à 5 lux, dan wil ik dat ook goed verdeeld over de stal hebben. Ik wil een goed koppel afleveren, dat kan niet met daglicht, want dat is niet goed te verdelen.”

  In de nieuwe opfokstallen zit led-verlichting van Haitzled. In de oude, omgebouwde opfokstallen hangen hoogfrequent, dimbare TL’s. De leds kunnen verschillende kleuren licht geven. “Ze kunnen ook het daglicht nabootsen. Voor de morgen iets meer blauw erin, voor de avond iets meer rood.” Beijer koos voor deze leds en niet voor lichtplaten, omdat bij lichtplaten geen mooie verdeling van het licht mogelijk is. Met de leds wel. Door het ontbreken van daglichtplaten voldoen de stallen op dit punt niet aan de eisen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Ze voldoen wel aan alle andere MDV-eisen. Deze keuze heeft tot gevolg dat Beijer niet kan profiteren van gunstige afschrijvingsmogelijkheden. “De lichtverdeling is enorm belangrijk voor deze opgroeiende dieren. En als ik bij bepaalde koppels terug wil naar een lage lichtintensiteit, zeg 4 à 5 lux, dan wil ik dat ook goed verdeeld over de stal hebben. Ik wil een goed koppel afleveren, dat kan niet met daglicht, want dat is niet goed te verdelen.”

 • Nieuw in Nederland zijn de houtsnipperkachels van de Oostenrijkse fabrikant Lasco / Landri Therm, halverwege naast elke stal. Die blazen warme lucht in het midden van de stal om deze op te warmen tot 34 °C bij de ontvangst van de kuikens. Beijer heeft voor deze kachels gekozen het een simpele en duurzame installatie. En vanwege de naar verwachting lage stookkosten. Hij stookt deze kachels met houtsneppers van een houtbewerker in de regio. Op de thuislocatie worden de stallen nog met gas gestookt. Maar omdat gasstoken er een keer uit gaat, hebben ze voor de nieuwe stallen voor houtgestookte kachels gekozen. Op de stallen komen nog zonnepanelen met een totale capaciteit van 900.000 kW.

  Nieuw in Nederland zijn de houtsnipperkachels van de Oostenrijkse fabrikant Lasco / Landri Therm, halverwege naast elke stal. Die blazen warme lucht in het midden van de stal om deze op te warmen tot 34 °C bij de ontvangst van de kuikens. Beijer heeft voor deze kachels gekozen het een simpele en duurzame installatie. En vanwege de naar verwachting lage stookkosten. Hij stookt deze kachels met houtsneppers van een houtbewerker in de regio. Op de thuislocatie worden de stallen nog met gas gestookt. Maar omdat gasstoken er een keer uit gaat, hebben ze voor de nieuwe stallen voor houtgestookte kachels gekozen. Op de stallen komen nog zonnepanelen met een totale capaciteit van 900.000 kW.

 • Aan de achterkant van de 3 nieuwe opfokstallen zijn luchtwassers geplaatst. Die moeten de uitstoot van ammoniak met 70 tot 90%, die van fijn stof met 35% en die van geur met 30 tot 40% reduceren. In de 3 opfokstallen op de thuislocatie zitten warmtewisselaars.

  Aan de achterkant van de 3 nieuwe opfokstallen zijn luchtwassers geplaatst. Die moeten de uitstoot van ammoniak met 70 tot 90%, die van fijn stof met 35% en die van geur met 30 tot 40% reduceren. In de 3 opfokstallen op de thuislocatie zitten warmtewisselaars.

 • In de achterwand van elke nieuwe opfokstal zitten 8 ventilatoren met een gezamenlijke capaciteit van 205.000 kuub per uur, goed voor 10 m3 per dier per uur. Deze ventilatoren zijn traploos regelbaar. De lucht komt via Big Dutchman inlaatventielen de stallen in.

  In de achterwand van elke nieuwe opfokstal zitten 8 ventilatoren met een gezamenlijke capaciteit van 205.000 kuub per uur, goed voor 10 m3 per dier per uur. Deze ventilatoren zijn traploos regelbaar. De lucht komt via Big Dutchman inlaatventielen de stallen in.

 • De plateaus met de hardhouten roosters liggen bij de opzet van de kuikens plat op de vloer. Bij de ontvangst ligt er kuikenpapier op. Beijer zet voor de ontvangst de roosters en een gedeelte van de stalvloer ernaast, tot naast de eerste voergoten, af door kunststof eierbanden uit de vroegere legnesten rechtop te zetten. Om kuikens daarbinnen te houden. De kuikens kunnen dan voer eten uit de voergoot en vanaf het kuikenpapier op de stalvloer. Na 4 tot 5 dagen haalt Beijer de eierbanden weg zodat de kuikens de gehele stalvloer kunnen benutten.

  De plateaus met de hardhouten roosters liggen bij de opzet van de kuikens plat op de vloer. Bij de ontvangst ligt er kuikenpapier op. Beijer zet voor de ontvangst de roosters en een gedeelte van de stalvloer ernaast, tot naast de eerste voergoten, af door kunststof eierbanden uit de vroegere legnesten rechtop te zetten. Om kuikens daarbinnen te houden. De kuikens kunnen dan voer eten uit de voergoot en vanaf het kuikenpapier op de stalvloer. Na 4 tot 5 dagen haalt Beijer de eierbanden weg zodat de kuikens de gehele stalvloer kunnen benutten.

 • In de voorraadbunker kan 30 kuub houtsnippers voor de houtkachels. Over de stookkosten kan Beijer nog niet veel zeggen. Wel dat die lager zullen zijn dan de kosten van de gasstook op de thuislocatie. Naast de stal moet nog verharding met klinkers worden aangebracht.

  In de voorraadbunker kan 30 kuub houtsnippers voor de houtkachels. Over de stookkosten kan Beijer nog niet veel zeggen. Wel dat die lager zullen zijn dan de kosten van de gasstook op de thuislocatie. Naast de stal moet nog verharding met klinkers worden aangebracht.

Eén reactie

 • hongarije

  Mooi bedrijf Ad en Hilde. Veel succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.