Pluimveehouderij

Foto & video

Kippen, caravans, airco’s en vooral werkplezier

Familie Boon heeft een pluimveebedrijf met 80.000 vleeskuikens. Qua grootte ondergemiddeld, maar er zijn ook drie succesvolle neventakken.

Het bedrijf was eerder kanshebber voor de award Agrarisch Innovator van het Jaar in 2017. De vinding is van Roan Boon. Met een zelfgebouwde warmtewisselaar direct na de bron wordt nat strooisel onder de drinklijnen door voorkomen. Deze wisselaar verwarmt het water naar 24 graden. De regeling is simpel door middel van een thermostaatknop.

Foto

 • Ans (67) en zoon Roan (38) Boon hebben in Enschede (Ov.) samen met zoon/broer Raymond (45) een pluimveebedrijf met 80.000 vleeskuikens, boerderijwinkel ’t Kippeboertje, een camping en een airconditioningsbedrijf. Recreatiegebied het Rutbeek ligt op korte afstand. - Foto's: Hans Prinsen

  Ans (67) en zoon Roan (38) Boon hebben in Enschede (Ov.) samen met zoon/broer Raymond (45) een pluimveebedrijf met 80.000 vleeskuikens, boerderijwinkel ’t Kippeboertje, een camping en een airconditioningsbedrijf. Recreatiegebied het Rutbeek ligt op korte afstand. - Foto's: Hans Prinsen

 • Een overzicht met voor de boerderijwinkel, boven de stallen en rechts de camping. De drie neventakken vormen 50% van de bedrijfsomzet. Boon koos voor neventakken, omdat 80.000 kuikens niet genoeg is voor een volwaardig inkomen. Ook is de grond hier vrij slecht en niet geschikt voor mais.

  Een overzicht met voor de boerderijwinkel, boven de stallen en rechts de camping. De drie neventakken vormen 50% van de bedrijfsomzet. Boon koos voor neventakken, omdat 80.000 kuikens niet genoeg is voor een volwaardig inkomen. Ook is de grond hier vrij slecht en niet geschikt voor mais.

 • De pluimveetak bleef wel altijd de motor van het bedrijf. Toen Roan in 2012 na Raymond ook in het familiebedrijf kwam, investeerde de familie direct. De oude vleeskuikenstallen werden gesloopt/vernieuwd. Er staan nu twee 120 meter lange stallen op het erf.

  De pluimveetak bleef wel altijd de motor van het bedrijf. Toen Roan in 2012 na Raymond ook in het familiebedrijf kwam, investeerde de familie direct. De oude vleeskuikenstallen werden gesloopt/vernieuwd. Er staan nu twee 120 meter lange stallen op het erf.

 • Vanwege de nabijheid van recreatiegebied het Rutbeek moest Boon van de gemeente Enschede bij de bouw aan aanvullende eisen voldoen: vloerisolatie, warmtewisselaars en lengteventilatie. De meerkosten hiervan waren €100.000.

  Vanwege de nabijheid van recreatiegebied het Rutbeek moest Boon van de gemeente Enschede bij de bouw aan aanvullende eisen voldoen: vloerisolatie, warmtewisselaars en lengteventilatie. De meerkosten hiervan waren €100.000.

 • De vleeskuikens waren tijdens de reportage net een paar dagen in de stal. Boon kan gemiddeld 22 kuikens per vierkante meter huisvesten en maximaal 42 kilo per vierkante meter. Qua gemiddelde daggroei noteert hij 62 gram. Het afmestgewicht ligt iets onder 3 kilo.

  De vleeskuikens waren tijdens de reportage net een paar dagen in de stal. Boon kan gemiddeld 22 kuikens per vierkante meter huisvesten en maximaal 42 kilo per vierkante meter. Qua gemiddelde daggroei noteert hij 62 gram. Het afmestgewicht ligt iets onder 3 kilo.

 • De uitval ligt al jaren rond 3%. De gevolgen van de extreme hitte in juli waren in de stallen goed te merken. Boon had in de heetste week 700 dode dieren extra. Er viel niet tegen te vernevelen.

  De uitval ligt al jaren rond 3%. De gevolgen van de extreme hitte in juli waren in de stallen goed te merken. Boon had in de heetste week 700 dode dieren extra. Er viel niet tegen te vernevelen.

 • In de stal geen tierelantijntjes, wel praktische keuzes. De voermachines zijn in het midden van de stal geplaatst. Boon voert naar voren en naar achteren. De voer- en waterleidingen zijn geen 120, maar (twee keer) 60 meter lang. Dan gaat het ook minder snel kapot.

  In de stal geen tierelantijntjes, wel praktische keuzes. De voermachines zijn in het midden van de stal geplaatst. Boon voert naar voren en naar achteren. De voer- en waterleidingen zijn geen 120, maar (twee keer) 60 meter lang. Dan gaat het ook minder snel kapot.

 • Boon koos in beide stallen voor lengteventilatie. Vanwege mogelijke geuroverlast moest die van de gemeente op het zuiden komen. Anders zouden recreanten van het Rutbeek er last van kunnen krijgen.

  Boon koos in beide stallen voor lengteventilatie. Vanwege mogelijke geuroverlast moest die van de gemeente op het zuiden komen. Anders zouden recreanten van het Rutbeek er last van kunnen krijgen.

 • In 2017 plaatste Boon een zelfgebouwde warmtewisselaar direct na de bron: een anticondensor. Vanaf 2 weken na opzet ontstond op de eerste 20 meter van de 6 waterleidingen condens. Dit koude water gaf nat strooisel. Door de warmtewisselaar met thermostaatknop kan Boon het water nu voorverwarmen tot 25 graden; condens is zo weg.

  In 2017 plaatste Boon een zelfgebouwde warmtewisselaar direct na de bron: een anticondensor. Vanaf 2 weken na opzet ontstond op de eerste 20 meter van de 6 waterleidingen condens. Dit koude water gaf nat strooisel. Door de warmtewisselaar met thermostaatknop kan Boon het water nu voorverwarmen tot 25 graden; condens is zo weg.

 • Een ander voordeel: veel minder mest. Boon heeft nu een mestafzet van 90 ton per ronde. In de oude situatie was dat 120 ton. Op jaarbasis scheelt dit 210 ton mest. Bij een huidige prijs van €14,50 per ton is Boon dus ruim €3.000 per jaar goedkoper uit.

  Een ander voordeel: veel minder mest. Boon heeft nu een mestafzet van 90 ton per ronde. In de oude situatie was dat 120 ton. Op jaarbasis scheelt dit 210 ton mest. Bij een huidige prijs van €14,50 per ton is Boon dus ruim €3.000 per jaar goedkoper uit.

 • Dat is niet de enige besparing. In een schuur tussen beide stallen staat sinds kort een grote houtkachel. Boon vult die met houtpellets die hij bij de groothandel inkoopt. Per ronde is ongeveer 5 ton aan pellets nodig om beide stallen te verwarmen.

  Dat is niet de enige besparing. In een schuur tussen beide stallen staat sinds kort een grote houtkachel. Boon vult die met houtpellets die hij bij de groothandel inkoopt. Per ronde is ongeveer 5 ton aan pellets nodig om beide stallen te verwarmen.

 • Boon verwacht straks voor 3 cent per kuiken te verstoken. In de oude situatie was dat met gas nog 5 tot 6 cent. De jaarlijkse energierekening komt zo €15.000 tot €20.000 lager uit.

  Boon verwacht straks voor 3 cent per kuiken te verstoken. In de oude situatie was dat met gas nog 5 tot 6 cent. De jaarlijkse energierekening komt zo €15.000 tot €20.000 lager uit.

 • Op beide staldaken liggen zonnepanelen. In totaal zijn het 526, verdeeld over 3 aansluitingen. Samen zijn ze goed voor een krappe 160.000 watt. Ruim driekwart van het bedrijf, inclusief neventakken, kan er op draaien.

  Op beide staldaken liggen zonnepanelen. In totaal zijn het 526, verdeeld over 3 aansluitingen. Samen zijn ze goed voor een krappe 160.000 watt. Ruim driekwart van het bedrijf, inclusief neventakken, kan er op draaien.

 • De boerderijwinkel aan de voorkant van het erf. Elke maandag haalt Boon met een eigen koelauto 1.000 kilo kippenvlees op bij een slachterij in het Friese Leek. Het vlees verpakt de familie zelf. De verkoop vindt plaats in de winkel en op markten.

  De boerderijwinkel aan de voorkant van het erf. Elke maandag haalt Boon met een eigen koelauto 1.000 kilo kippenvlees op bij een slachterij in het Friese Leek. Het vlees verpakt de familie zelf. De verkoop vindt plaats in de winkel en op markten.

 • Boon verkoopt filets, schnitzels, dijvlees, rollades en ook drumsticks, vleugels en bbq-pakketten. Alles is vers en er wordt, in tegenstelling tot bij supermarkten, geen water toegevoegd.

  Boon verkoopt filets, schnitzels, dijvlees, rollades en ook drumsticks, vleugels en bbq-pakketten. Alles is vers en er wordt, in tegenstelling tot bij supermarkten, geen water toegevoegd.

 • De camping is fraai en telt 25 plaatsen. De laatste jaren heeft de familie Boon ook een visvijver aangelegd.

  De camping is fraai en telt 25 plaatsen. De laatste jaren heeft de familie Boon ook een visvijver aangelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.