Pluimveehouderij

Foto & video

Nieuwe kuikenstallen en machineberging op erf Buijs

Op het boerenerf van Landbouwbedrijf Buijs verrezen de afgelopen jaren 3 nieuwe kuikenstallen en een nieuwe machineberging. Het bedrijf onderging een ware metamorfose.

Vrijdag 1 maart is er een open dag bij Landbouwbedrijf Buijs. Bezoekers zijn welkom van 14.00 tot 18.00 uur aan Kanaal A Zuidzijde 28 in Emmer-Compascuum.

Lees ook: Buijs verbouwt zelf voer voor 155.000 vleeskuikens

Foto

 • Patrick Buijs (38) en Yootha Baving (37) runnen in Emmer-Compascuum (Dr.) Landbouwbedrijf Buijs. Ze houden 155.000 vleeskuikens op twee nabijgelegen locaties en bewerken in totaal 800 hectare, waaronder hun eigen areaal van 370 hectare. - Foto's: Hans Banus

  Patrick Buijs (38) en Yootha Baving (37) runnen in Emmer-Compascuum (Dr.) Landbouwbedrijf Buijs. Ze houden 155.000 vleeskuikens op twee nabijgelegen locaties en bewerken in totaal 800 hectare, waaronder hun eigen areaal van 370 hectare. - Foto's: Hans Banus

 • De nieuwe kuikenstallen zijn 95 meter lang en 23 meter breed en werden gebouwd door Van Pijkeren. Ze bieden in totaal plaats aan 126.000 kuikens. Buijs produceert voor het Enrichment-concept van Plukon. "Het Enrichment-concept is gangbare productie met een plus op dierenwelzijn", zegt Buijs. HIj richtte al zijn stallen in met daglichtvoorziening, zitstokken en kettingen ter afleiding.

  De nieuwe kuikenstallen zijn 95 meter lang en 23 meter breed en werden gebouwd door Van Pijkeren. Ze bieden in totaal plaats aan 126.000 kuikens. Buijs produceert voor het Enrichment-concept van Plukon. "Het Enrichment-concept is gangbare productie met een plus op dierenwelzijn", zegt Buijs. HIj richtte al zijn stallen in met daglichtvoorziening, zitstokken en kettingen ter afleiding.

 • Op de staldaken liggen 1.666 zonnepanelen. Die hebben een vermogen van 500 kilowattpiek.

  Op de staldaken liggen 1.666 zonnepanelen. Die hebben een vermogen van 500 kilowattpiek.

 • Er hangen 9 omvormers. In totaal is 2.750 vierkante meter dakoppervlak bedekt met zonnepanelen.

  Er hangen 9 omvormers. In totaal is 2.750 vierkante meter dakoppervlak bedekt met zonnepanelen.

 • De machineberging is uitgerust met een ruime werkplaats en een vulplaats voor de sproeimachine. Op de eerste verdieping heeft Buijs een kantine en een kantoor ingericht.

  De machineberging is uitgerust met een ruime werkplaats en een vulplaats voor de sproeimachine. Op de eerste verdieping heeft Buijs een kantine en een kantoor ingericht.

 • Impressie van de werkplaats. Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit suikerbieten, graan, consumptieaardappelen, pootaardappelen, uien, cichorei en mais.

  Impressie van de werkplaats. Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit suikerbieten, graan, consumptieaardappelen, pootaardappelen, uien, cichorei en mais.

 • In de werkplaats is een grote werkbank gemaakt.

  In de werkplaats is een grote werkbank gemaakt.

 • Buijs heeft een nieuwe opslag van bestrijdingsmiddelen gerealiseerd. Ook is hier de bronwatervoorziening van Ramon geïnstalleerd.

  Buijs heeft een nieuwe opslag van bestrijdingsmiddelen gerealiseerd. Ook is hier de bronwatervoorziening van Ramon geïnstalleerd.

 • Impressie van het machinepark van Landbouwbedrijf Buijs. Patrick Buijs heeft 4 vaste medewerkers voor de akkerbouwtak en stelde een bedrijfsleider aan voor de kuikentak. "Yootha en ik draaien ook volledig mee. Yootha verzorgt de administratie", vertelt Buijs.

  Impressie van het machinepark van Landbouwbedrijf Buijs. Patrick Buijs heeft 4 vaste medewerkers voor de akkerbouwtak en stelde een bedrijfsleider aan voor de kuikentak. "Yootha en ik draaien ook volledig mee. Yootha verzorgt de administratie", vertelt Buijs.

 • De machines staan netjes opgesteld en zijn tijdens de open dag op 1 maart te bezichtigen.

  De machines staan netjes opgesteld en zijn tijdens de open dag op 1 maart te bezichtigen.

 • De eerste nieuwe stal werd in mei 2018 in gebruik genomen. In de daaropvolgende rondes volgde de ingebruikname van de andere twee stallen. Buijs werkt met een 7-weekse planning en laadt tussentijds 1 of 2 keer uit, afhankelijk van de planning van de slachterij.

  De eerste nieuwe stal werd in mei 2018 in gebruik genomen. In de daaropvolgende rondes volgde de ingebruikname van de andere twee stallen. Buijs werkt met een 7-weekse planning en laadt tussentijds 1 of 2 keer uit, afhankelijk van de planning van de slachterij.

 • Daglicht komt binnen via de zijwanden van de stallen. De voerlijnen - met rvs-buizen - zijn van Roxell. Buijs werkt met ledverlichting van Powerlamps. "De lampen verlichten de stallen op een mooie en rustige wijze."

  Daglicht komt binnen via de zijwanden van de stallen. De voerlijnen - met rvs-buizen - zijn van Roxell. Buijs werkt met ledverlichting van Powerlamps. "De lampen verlichten de stallen op een mooie en rustige wijze."

 • De stallen zijn allemaal aangesloten op een Plettenburg-warmtewisselaar.

  De stallen zijn allemaal aangesloten op een Plettenburg-warmtewisselaar.

 • Buijs werkt met Spiraflex-verwarmingsbuizen. Hij stookt op gas. In de toekomst overweegt hij een houtkachel aan te schaffen.

  Buijs werkt met Spiraflex-verwarmingsbuizen. Hij stookt op gas. In de toekomst overweegt hij een houtkachel aan te schaffen.

 • Impressie van de klimaatcomputer.

  Impressie van de klimaatcomputer.

 • De voerweeginstallatie is geschikt voor het bijvoeren van eigen tarwe en CCM. Buijs voert gemiddeld 30% tarwe bij.

  De voerweeginstallatie is geschikt voor het bijvoeren van eigen tarwe en CCM. Buijs voert gemiddeld 30% tarwe bij.

 • "We moeten nog wel een kegelmenger aanschaffen om CCM te kunnen voeren", aldus Buijs.

  "We moeten nog wel een kegelmenger aanschaffen om CCM te kunnen voeren", aldus Buijs.

 • Buijs zit ruim in zijn opslagcapaciteit. Er wordt nog een derde graansilo geplaatst. Op jaarbasis voert hij 1.300 ton tarwe. Daarvan koopt hij 300 tot 400 ton tarwe bij.

  Buijs zit ruim in zijn opslagcapaciteit. Er wordt nog een derde graansilo geplaatst. Op jaarbasis voert hij 1.300 ton tarwe. Daarvan koopt hij 300 tot 400 ton tarwe bij.

 • Buijs heeft een ondergrondse kadaveropslag.

  Buijs heeft een ondergrondse kadaveropslag.

 • Op het bedrijf is een weegbrug aanwezig.

  Op het bedrijf is een weegbrug aanwezig.

 • Medewerkers treffen de laatste voorbereidingen voor de open dag op 1 maart.

  Medewerkers treffen de laatste voorbereidingen voor de open dag op 1 maart.

 • De machines worden schoongespoten.

  De machines worden schoongespoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.