Pluimveehouderij

Foto & video

Beter Leven-kuikenstal met plafondventilatie

Kuikenhouders Tienus en Alie Berkepies stapten begin 2017 over op Beter Leven (1 ster). Onlangs namen ze hun derde stal in gebruik. Ze houden 75.000 kuikens op 8.000 vierkante meter staloppervlakte. De nieuwe stal is voorzien van plafondventilatie.

Foto

 • Tienus (52) en Alie (49) Berkepies hebben in het Drentse Nooitgedacht een veelzijdig bedrijf. De akkerbouwtak omvat 110 hectare. Het bouwplan bestaat grotendeels uit pootaardappelen (70 hectare), aangevuld met consumptieaardappelen, suikerbieten en graan. Foto's: Hans Banus.

  Tienus (52) en Alie (49) Berkepies hebben in het Drentse Nooitgedacht een veelzijdig bedrijf. De akkerbouwtak omvat 110 hectare. Het bouwplan bestaat grotendeels uit pootaardappelen (70 hectare), aangevuld met consumptieaardappelen, suikerbieten en graan. Foto's: Hans Banus.

 • Familie Berkepies heeft 75.000 vleeskuikens op 8.000 vierkante meter (1 ster Beter Leven). Er zijn 3 kuikenstallen. Dit is de nieuwe kuikenstal, die plaats biedt aan 28.000 dieren.

  Familie Berkepies heeft 75.000 vleeskuikens op 8.000 vierkante meter (1 ster Beter Leven). Er zijn 3 kuikenstallen. Dit is de nieuwe kuikenstal, die plaats biedt aan 28.000 dieren.

 • Op de bedrijfsgebouwen liggen in totaal 1.850 zonnepanelen, jaarlijks goed voor 500.000 kilowattuur energie. Voor het beregenen van zijn gewassen maakte Berkepies deze zomer gebruik van een elektrische pomp, die draait op zonne-energie. “Dankzij de zonnepanelen kan ik overdag kosteloos beregenen”, aldus Berkepies, die € 20.000 voor de pomp neertelde.

  Op de bedrijfsgebouwen liggen in totaal 1.850 zonnepanelen, jaarlijks goed voor 500.000 kilowattuur energie. Voor het beregenen van zijn gewassen maakte Berkepies deze zomer gebruik van een elektrische pomp, die draait op zonne-energie. “Dankzij de zonnepanelen kan ik overdag kosteloos beregenen”, aldus Berkepies, die € 20.000 voor de pomp neertelde.

 • Met de overstap op Beter Leven is er veel veranderd op het bedrijf. Aan beide bestaande stallen werd een overdekte uitloop bijgebouwd. Bovendien werden er lichtkoepels in de daken geplaatst. De bouw van de nieuwe stal van 95 bij 28 meter vormde het slotstuk van de modernisering van de vleeskuikentak.

  Met de overstap op Beter Leven is er veel veranderd op het bedrijf. Aan beide bestaande stallen werd een overdekte uitloop bijgebouwd. Bovendien werden er lichtkoepels in de daken geplaatst. De bouw van de nieuwe stal van 95 bij 28 meter vormde het slotstuk van de modernisering van de vleeskuikentak.

 • De ondernemer koos in het najaar van 2016 voor Beter Leven-productie (1 ster) en stapte begin 2017 over. Met 9,5 sterkuikens per vierkante meter en maximaal 25 kilo vlees per vierkante meter is de bezetting in de stallen fors gedaald.

  De ondernemer koos in het najaar van 2016 voor Beter Leven-productie (1 ster) en stapte begin 2017 over. Met 9,5 sterkuikens per vierkante meter en maximaal 25 kilo vlees per vierkante meter is de bezetting in de stallen fors gedaald.

 • Het plafond is 4,30 meter hoog. Daglicht komt binnen via lichtstraten in de zijwanden.

  Het plafond is 4,30 meter hoog. Daglicht komt binnen via lichtstraten in de zijwanden.

 • De kuikens kunnen vanaf 3 weken leeftijd gebruikmaken van de overdekte uitloop. De vleeskuikenhouder stapte van een 6,5-weekse planning over op een 9-weekse planning. Het aantal kuikens daalde aanzienlijk. Voorheen hield hij 84.000 kuikens op 4.200 vierkante meter. Inmiddels houdt hij 75.000 kuikens op 8.000 vierkante meter.

  De kuikens kunnen vanaf 3 weken leeftijd gebruikmaken van de overdekte uitloop. De vleeskuikenhouder stapte van een 6,5-weekse planning over op een 9-weekse planning. Het aantal kuikens daalde aanzienlijk. Voorheen hield hij 84.000 kuikens op 4.200 vierkante meter. Inmiddels houdt hij 75.000 kuikens op 8.000 vierkante meter.

 • Verse lucht komt binnen via de in het oog springende voorgevel van de stal. Berkepies is met recht trots op de nieuwbouw. “De stal is afgewerkt als een woonhuis."

  Verse lucht komt binnen via de in het oog springende voorgevel van de stal. Berkepies is met recht trots op de nieuwbouw. “De stal is afgewerkt als een woonhuis."

 • De inlaatlucht wordt automatisch geconditioneerd in het luchtkanaal en extra verwarmd door de inpandige Plettenburg-warmtewisselaar, die op zolder is geplaatst. Berkepies koos voor plafondventilatie, allerminst een standaardkeuze in de vleeskuikenhouderij. “Met deze toepassing kan ik onder gelijke druk ventileren en net zo veel lucht naar binnen laten als dat ik naar buiten blaas. Ik wil de invloed van tocht via de uitloopkleppen voorkomen.”

  De inlaatlucht wordt automatisch geconditioneerd in het luchtkanaal en extra verwarmd door de inpandige Plettenburg-warmtewisselaar, die op zolder is geplaatst. Berkepies koos voor plafondventilatie, allerminst een standaardkeuze in de vleeskuikenhouderij. “Met deze toepassing kan ik onder gelijke druk ventileren en net zo veel lucht naar binnen laten als dat ik naar buiten blaas. Ik wil de invloed van tocht via de uitloopkleppen voorkomen.”

 • De eerste weken van de ronde neemt de warmtewisselaar de minimumventilatie voor zijn rekening. De opgewarmde inlaatlucht gaat via 2 laaghangende buizen naar de kuikens.

  De eerste weken van de ronde neemt de warmtewisselaar de minimumventilatie voor zijn rekening. De opgewarmde inlaatlucht gaat via 2 laaghangende buizen naar de kuikens.

 • Langs de buitenmuren van de stallen heeft de ondernemer een strook grind aangelegd. Regenwater mag via de staldaken niet in de omliggende sloten worden geloosd, maar wordt via een drainagesysteem geïnfiltreerd in de bodem. “De grindstrook helpt ook om ongedierte buiten de deur te houden”, vertelt Berkepies.

  Langs de buitenmuren van de stallen heeft de ondernemer een strook grind aangelegd. Regenwater mag via de staldaken niet in de omliggende sloten worden geloosd, maar wordt via een drainagesysteem geïnfiltreerd in de bodem. “De grindstrook helpt ook om ongedierte buiten de deur te houden”, vertelt Berkepies.

 • In 2016 verving Berkepies zijn houtgestookte cv-ketel uit 2006 door een nieuw exemplaar. Daarbij profiteerde hij van SDE-subsidie. "Ik heb de afgelopen jaren ruimschoots gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden", aldus de ondernemer, refererend aan de zonnepanelen.

  In 2016 verving Berkepies zijn houtgestookte cv-ketel uit 2006 door een nieuw exemplaar. Daarbij profiteerde hij van SDE-subsidie. "Ik heb de afgelopen jaren ruimschoots gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden", aldus de ondernemer, refererend aan de zonnepanelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.