Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Van testkippen in kooien naar biologische op RED-L

Ron en José van Gog-van Deursen waren jarenlang praktijktestbedrijf voor ISA. Vanwege aanstaande aanscherping van de eisen aan de kooihuisvesting van deze testdieren en de ongunstige prijsvooruitzichten voor kooi-eieren, schakelen ze om naar biologische legkippen.

Ron en José bouwden een nieuwe stal voor 18.000 bio-legkippen op het RED-L-volièresysteem van Vencomatic. Op vrijdag 3 augustus is er een open dag van 14.30 tot 18.30 uur op de Walsbergseweg in Deurne (Noord-Brabant).

Foto

 • De nieuwe stal van Ron en José van Gog-van Deursen is 117 meter lang en 23 meter breed, inclusief een overdekte uitloop aan weerzijden. Aan de voorzijde is een eierinpakruimte van 15 bij 10 meter. - Foto's: Hans Bijleveld

  De nieuwe stal van Ron en José van Gog-van Deursen is 117 meter lang en 23 meter breed, inclusief een overdekte uitloop aan weerzijden. Aan de voorzijde is een eierinpakruimte van 15 bij 10 meter. - Foto's: Hans Bijleveld

 • José van Gog-van Deursen (41) en Ron van Gog (44) boeren op Devo-Ei, het pluimveebedrijf dat de vader van José in 1971 begon. José doet de bedrijfsvoering, want Ron heeft door de week een baan buiten het bedrijf. Het bedrijf bestond uit 30.000 testkippen in 2 stallen. De kleinste daarvan is gesloopt. Ze kozen onder meer voor biologisch, om niet ‘aan de onderkant van de markt te produceren’. José: “Als je met scharrelkippen een boterham wilt verdienen, moet je al richting 50.000 kippen hebben. Zo veel kippen willen we niet.” - Foto: Bert Jansen

  José van Gog-van Deursen (41) en Ron van Gog (44) boeren op Devo-Ei, het pluimveebedrijf dat de vader van José in 1971 begon. José doet de bedrijfsvoering, want Ron heeft door de week een baan buiten het bedrijf. Het bedrijf bestond uit 30.000 testkippen in 2 stallen. De kleinste daarvan is gesloopt. Ze kozen onder meer voor biologisch, om niet ‘aan de onderkant van de markt te produceren’. José: “Als je met scharrelkippen een boterham wilt verdienen, moet je al richting 50.000 kippen hebben. Zo veel kippen willen we niet.” - Foto: Bert Jansen

 • De nieuwe stal is ingericht met het RED-L-volièresysteem, dat zo’n 20 jaar geleden is bedacht en ontwikkeld door pluimveehouder Roelof Pol in Kerkenveld. RED-L staat voor Rusten, Eten, Drinken, Leggen. Het is een zogenoemd portaalsysteem. José heeft hier vooral voor gekozen vanwege de controlemogelijkheid. “Je loopt tussen de kippen. Hoeft minder te klimmen dan bij een volièresysteem met stellingrijen.”
Bovenop het portaal zijn zitstokken en voerlijnen en in het midden staan 2 rijen dubbelzijdige legnesten boven elkaar. José: “Het zijn middenbandnesten. We wilden geen eierbanden vóór de nesten langs vanwege mogelijke vervuiling van de eieren.”

  De nieuwe stal is ingericht met het RED-L-volièresysteem, dat zo’n 20 jaar geleden is bedacht en ontwikkeld door pluimveehouder Roelof Pol in Kerkenveld. RED-L staat voor Rusten, Eten, Drinken, Leggen. Het is een zogenoemd portaalsysteem. José heeft hier vooral voor gekozen vanwege de controlemogelijkheid. “Je loopt tussen de kippen. Hoeft minder te klimmen dan bij een volièresysteem met stellingrijen.” Bovenop het portaal zijn zitstokken en voerlijnen en in het midden staan 2 rijen dubbelzijdige legnesten boven elkaar. José: “Het zijn middenbandnesten. We wilden geen eierbanden vóór de nesten langs vanwege mogelijke vervuiling van de eieren.”

 • Onder het portaal is scharrelruimte. Het portaal is zo hoog dat je eronder door kunt lopen voor controle.

  Onder het portaal is scharrelruimte. Het portaal is zo hoog dat je eronder door kunt lopen voor controle.

 • Onder het systeem is aan weerzijden de achterkant van de enkelzijdige legnesten te zien.

  Onder het systeem is aan weerzijden de achterkant van de enkelzijdige legnesten te zien.

 • Een kettingvoersysteem bovenop de metalen roosters. José: “In de kooistal hebben we altijd gewerkt met voerkettingen. Daarmee hebben we nooit problemen gehad.”
De stalverlichting bestaat uit multicolor led-verlichting van Veko, 100% dimbaar. “Hiermee kunnen we wit, rood, groen en blauw licht en allerlei combinaties maken. Met deze kleuren kunnen we het gedrag van de kippen beïnvloeden.” Onder het systeem zijn ‘gewone’ led-slangen gemonteerd.

  Een kettingvoersysteem bovenop de metalen roosters. José: “In de kooistal hebben we altijd gewerkt met voerkettingen. Daarmee hebben we nooit problemen gehad.” De stalverlichting bestaat uit multicolor led-verlichting van Veko, 100% dimbaar. “Hiermee kunnen we wit, rood, groen en blauw licht en allerlei combinaties maken. Met deze kleuren kunnen we het gedrag van de kippen beïnvloeden.” Onder het systeem zijn ‘gewone’ led-slangen gemonteerd.

 • Voor de legnesten zitten metalen aanvliegroosters. José en Ron kozen voor metaal in plaats van de gebruikelijke kunststof aanvliegplateaus, omdat metalen roosters minder aantrekkelijk zijn voor vogelmijt dan kunststof roosters.

  Voor de legnesten zitten metalen aanvliegroosters. José en Ron kozen voor metaal in plaats van de gebruikelijke kunststof aanvliegplateaus, omdat metalen roosters minder aantrekkelijk zijn voor vogelmijt dan kunststof roosters.

 • Voor de dubbele nesten op het portaal loopt een drinkwaterleiding met lekbakjes. Ook voor de enkele nesten in het portaal is een drinkleiding gemonteerd.

  Voor de dubbele nesten op het portaal loopt een drinkwaterleiding met lekbakjes. Ook voor de enkele nesten in het portaal is een drinkleiding gemonteerd.

 • In dit RED-L-systeem zijn uitsluitend Q-Perch-zitstokken gemonteerd. Hiermee verwachten de pluimveehouders de vogelmijt onder controle te kunnen houden. “Onafhankelijk van middelen. De fipronil-affaire heeft de keuze voor deze zitstokken mede bepaald. En de champignon-vorm. Er gaan geluiden op dat die vorm verplicht wordt.” De Q-Perch-zitstokken vragen een extra investering van zo’n €1,50 per kip.

  In dit RED-L-systeem zijn uitsluitend Q-Perch-zitstokken gemonteerd. Hiermee verwachten de pluimveehouders de vogelmijt onder controle te kunnen houden. “Onafhankelijk van middelen. De fipronil-affaire heeft de keuze voor deze zitstokken mede bepaald. En de champignon-vorm. Er gaan geluiden op dat die vorm verplicht wordt.” De Q-Perch-zitstokken vragen een extra investering van zo’n €1,50 per kip.

 • Voor langsonderaan tegen de zijkant van het RED-L-systeem staan nu rekjes. Die wilden José en Ron tot enkele dagen na de opzet laten staan, opdat de hennen goed in het systeem gaan (en blijven). Deze toepassing is echter niet toegestaan. Aan het eind van de ronde willen de pluimveehouders deze rekjes gebruiken bij het laden van de uitgelegde kippen.

  Voor langsonderaan tegen de zijkant van het RED-L-systeem staan nu rekjes. Die wilden José en Ron tot enkele dagen na de opzet laten staan, opdat de hennen goed in het systeem gaan (en blijven). Deze toepassing is echter niet toegestaan. Aan het eind van de ronde willen de pluimveehouders deze rekjes gebruiken bij het laden van de uitgelegde kippen.

 • De stal is onderverdeeld in 6 afdelingen met elk 3.000 hennen. De regels voor de biologische houderij schrijven voor dat de afscheidingen tussen de afdelingen tot een meter boven het hoogste leefoppervlak ondoorzichtig moeten zijn. José en Ron gebruiken mestbandmateriaal (iets dikker dan normaal) om aan die voorwaarde te voldoen. “We hopen dat dit lichtgekleurde materiaal voorkomt dat kippen buitennesteieren bij de tussenwanden leggen.”

  De stal is onderverdeeld in 6 afdelingen met elk 3.000 hennen. De regels voor de biologische houderij schrijven voor dat de afscheidingen tussen de afdelingen tot een meter boven het hoogste leefoppervlak ondoorzichtig moeten zijn. José en Ron gebruiken mestbandmateriaal (iets dikker dan normaal) om aan die voorwaarde te voldoen. “We hopen dat dit lichtgekleurde materiaal voorkomt dat kippen buitennesteieren bij de tussenwanden leggen.”

 • De stal wordt geventileerd volgens het gelijkdrukprincipe. Daartoe zitten in de nok van de stal om en om ventilatoren van Veko die buitenlucht de stal inblazen en in de stal verspreiden en ventilatoren die stallucht afzuigen naar buiten. Met deze vorm van ventilatie kan er geen lucht vanuit de overdekte uitloop via de uitloopopeningen de stal in komen. Bij stallen met ventilatie via onderdruk heeft lucht vanuit de overdekte uitloop vaak een verstorend effect op het stalklimaat.

  De stal wordt geventileerd volgens het gelijkdrukprincipe. Daartoe zitten in de nok van de stal om en om ventilatoren van Veko die buitenlucht de stal inblazen en in de stal verspreiden en ventilatoren die stallucht afzuigen naar buiten. Met deze vorm van ventilatie kan er geen lucht vanuit de overdekte uitloop via de uitloopopeningen de stal in komen. Bij stallen met ventilatie via onderdruk heeft lucht vanuit de overdekte uitloop vaak een verstorend effect op het stalklimaat.

 • Midden in de stal wordt van onder de nok lucht aangezogen en door brede buizen naar beneden geblazen …

  Midden in de stal wordt van onder de nok lucht aangezogen en door brede buizen naar beneden geblazen …

 • … om via kunststof buizen langs de roosterplateaus van het volièresysteem over de mestbanden te worden geblazen om de mest voor te drogen.

  … om via kunststof buizen langs de roosterplateaus van het volièresysteem over de mestbanden te worden geblazen om de mest voor te drogen.

 • Voor de uitloopopeningen tussen stal en overdekte uitloop zitten luiken van Scan Air.

  Voor de uitloopopeningen tussen stal en overdekte uitloop zitten luiken van Scan Air.

 • De kippen kunnen om en om links of rechts via de overdekte uitloop naar buiten. De overdekte uitloop is in 3 afdelingen onderverdeeld. De buitenwand van de overdekte uitloop bestaat uit geperforeerde damwandplaten.

  De kippen kunnen om en om links of rechts via de overdekte uitloop naar buiten. De overdekte uitloop is in 3 afdelingen onderverdeeld. De buitenwand van de overdekte uitloop bestaat uit geperforeerde damwandplaten.

 • Het dak tussen stal en overdekte uitloop verspringt. Tussen beide daken zit de opstaande lichtstraat. José: “Bij veel stallen zit de lichtstraat in de muur tussen stal en overdekte uitloop en komt er via de lichtstraat indirect licht binnen. Bij ons komt direct zonlicht de stal in.” De lichtstraat is af te sluiten met een verduisteringsgordijn.

  Het dak tussen stal en overdekte uitloop verspringt. Tussen beide daken zit de opstaande lichtstraat. José: “Bij veel stallen zit de lichtstraat in de muur tussen stal en overdekte uitloop en komt er via de lichtstraat indirect licht binnen. Bij ons komt direct zonlicht de stal in.” De lichtstraat is af te sluiten met een verduisteringsgordijn.

 • De in 1998 gebouwde kooistal waarin tot 10 juni testkippen voor ISA werden gehouden, is nu buiten gebruik.

  De in 1998 gebouwde kooistal waarin tot 10 juni testkippen voor ISA werden gehouden, is nu buiten gebruik.

 • Langs de overdekte uitloop ligt een 3 meter brede betonplaat. Het gaas van de stevige afrastering voor de buiten uitlopen zit 1,5 meter boven de grond en 0,5 meter onder de grond. “Om vossen buiten te houden”, verklaart José.
Achter naast de stal staat een mestloods van 15 bij 12 meter. Hierin kan de mest van 5 maanden worden opgeslagen.

  Langs de overdekte uitloop ligt een 3 meter brede betonplaat. Het gaas van de stevige afrastering voor de buiten uitlopen zit 1,5 meter boven de grond en 0,5 meter onder de grond. “Om vossen buiten te houden”, verklaart José. Achter naast de stal staat een mestloods van 15 bij 12 meter. Hierin kan de mest van 5 maanden worden opgeslagen.

 • Onder elke volièrestelling loopt een strooiselschuif. Die schuiven willen de pluimveehouders aan het begin van de ronde elke dag een paar keer laten lopen. José: “Zo creëren we wat onrust onder de beun te om grondeieren tegen te gaan.“ 
Daarna willen ze de strooiselschuiven twee keer per week laten lopen, tegelijk met het afdraaien van de mestbanden. “Hoe we dat precies gaan doen moeten we nog ondervinden. We hopen een laagje strooisel van een paar centimeter te krijgen.”

  Onder elke volièrestelling loopt een strooiselschuif. Die schuiven willen de pluimveehouders aan het begin van de ronde elke dag een paar keer laten lopen. José: “Zo creëren we wat onrust onder de beun te om grondeieren tegen te gaan.“ Daarna willen ze de strooiselschuiven twee keer per week laten lopen, tegelijk met het afdraaien van de mestbanden. “Hoe we dat precies gaan doen moeten we nog ondervinden. We hopen een laagje strooisel van een paar centimeter te krijgen.”

 • Mestafvoer met behulp van een Vencomatic Hercules Cross Conveyer-mestband achterin de stal.

  Mestafvoer met behulp van een Vencomatic Hercules Cross Conveyer-mestband achterin de stal.

 • Voor de mestafvoer naar de mestloods gebruiken de pluimveehouders mestbanden uit de oude stal.

  Voor de mestafvoer naar de mestloods gebruiken de pluimveehouders mestbanden uit de oude stal.

Eén reactie

 • robert van der Bolt

  Ziet er goed uit. 1 tip laat de schrapers elke daag 1 baan schoonmaken. Begin je daar te laat mee dan is er geen kruit tegen gewassen.
  Als de laag eenmaal te dik is krijg je m niet meer dunner.
  Veel succes

Of registreer je om te kunnen reageren.