Pluimveehouderij

Foto & video 6 reactieslaatste update:18 sep 2017

Innovatieve kippenstal Kipster in beeld

In het Limburgse gemeente Venray is een innovatie legkippenstal gebouwd, de Kipster.

Volgens de vier initiatiefnemers/eigenaren de meest dier- en milieuvriendelijke stal ter wereld. De stal kreeg 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming en voldoet aan de criteria van Milieukeur. Vrijdag 15 september is de stal officieel geopend en was er een open dag. Ook op zaterdag 16 september kunnen mensen de gehele dag (van 10.00 tot 17.00 uur) de stal bekijken.

Foto

 • Het ontwerp van de Kipster-stal is niet alledaags. Beide lange zijden laten veel licht toe tot de ‘binnentuin’, de overdekte binnenuitloop. Kipster is het eerste veehouderijbedrijf in het Wüsterveld, dat de gemeente Venray heeft vrijgegeven voor innovatieve bedrijven die vooral zijn gericht op het welzijn van de dieren en waar aandacht is voor de gezondheid van mens en dier. Kipster voldoet volgens de initiatiefnemers aan de doelstelling voor de inrichting van het Wüsterveld. Foto's: Hans Bijleveld

  Het ontwerp van de Kipster-stal is niet alledaags. Beide lange zijden laten veel licht toe tot de ‘binnentuin’, de overdekte binnenuitloop. Kipster is het eerste veehouderijbedrijf in het Wüsterveld, dat de gemeente Venray heeft vrijgegeven voor innovatieve bedrijven die vooral zijn gericht op het welzijn van de dieren en waar aandacht is voor de gezondheid van mens en dier. Kipster voldoet volgens de initiatiefnemers aan de doelstelling voor de inrichting van het Wüsterveld. Foto's: Hans Bijleveld

 • Links Ruud Zanders (44), lector en ondernemer en Styn Claessens (27), boer en ondernemer, zijn samen met Maurits Groen, duurzaamheidsdeskundige en ondernemer, en Olivier Wegloop, communicatiestrateeg en ondernemer, de vier initiatiefnemers en eigenaren van Kipster bv. Hun doel is dat na Kipster Venray binnen vijf jaar nog enkele Kipster-stallen zullen worden gebouwd, waarvan 2 in het buitenland. Claessens neemt de dagelijkse leiding van de Kipster-stal en verzorging van de hennen op zich.

  Links Ruud Zanders (44), lector en ondernemer en Styn Claessens (27), boer en ondernemer, zijn samen met Maurits Groen, duurzaamheidsdeskundige en ondernemer, en Olivier Wegloop, communicatiestrateeg en ondernemer, de vier initiatiefnemers en eigenaren van Kipster bv. Hun doel is dat na Kipster Venray binnen vijf jaar nog enkele Kipster-stallen zullen worden gebouwd, waarvan 2 in het buitenland. Claessens neemt de dagelijkse leiding van de Kipster-stal en verzorging van de hennen op zich.

 • Kipster werkt samen met enkele bedrijven. De eieren van de Kipster-stal worden exclusief verkocht door Lidl. Die gaat ook het vlees van de Kipster-haantjes, de broertjes van de Kipster-hennen, verkopen. Die haantjes zijn gedurende 17 weken gehouden op een opfokbedrijf van Vepymo in België, dat later deze maand ook de 24.000 witte Dekalb-hennen voor de Kipster-stal levert. Partners van Kipster zijn fokbedrijf Hendrix Genetics, Big Dutchman, leverancier van het volièresysteem, en Kingspan, leverancier van de panelen die in de stal zijn verwerkt. De provincie Limburg steunt het innovatieve Kipster-project met een subsidie van €250.000, zijnde 25% van de meerkosten van de stal.

  Kipster werkt samen met enkele bedrijven. De eieren van de Kipster-stal worden exclusief verkocht door Lidl. Die gaat ook het vlees van de Kipster-haantjes, de broertjes van de Kipster-hennen, verkopen. Die haantjes zijn gedurende 17 weken gehouden op een opfokbedrijf van Vepymo in België, dat later deze maand ook de 24.000 witte Dekalb-hennen voor de Kipster-stal levert. Partners van Kipster zijn fokbedrijf Hendrix Genetics, Big Dutchman, leverancier van het volièresysteem, en Kingspan, leverancier van de panelen die in de stal zijn verwerkt. De provincie Limburg steunt het innovatieve Kipster-project met een subsidie van €250.000, zijnde 25% van de meerkosten van de stal.

 • Op de ene 136 meter lange zijde van de stal, aan de zuidkant, liggen 1.097 zonnepanelen. Die leveren meer energie dan nodig is voor het bedrijf. Aan de voorkant van de stal zit de eierinpakruimte en eieropslag. Voor de afvoer van de eieren is een laaddock.

  Op de ene 136 meter lange zijde van de stal, aan de zuidkant, liggen 1.097 zonnepanelen. Die leveren meer energie dan nodig is voor het bedrijf. Aan de voorkant van de stal zit de eierinpakruimte en eieropslag. Voor de afvoer van de eieren is een laaddock.

 • Langs beide lange zijden is een 10 meter brede uitloop, de ‘buitentuin’. De eerste 3 meter, direct naast de stal, ligt grint, de rest van de buitentuin heeft een zandbodem. Hierop liggen boomwortels en staan bomen in bakken. De buitentuin is van boven met een net afgesloten.

  Langs beide lange zijden is een 10 meter brede uitloop, de ‘buitentuin’. De eerste 3 meter, direct naast de stal, ligt grint, de rest van de buitentuin heeft een zandbodem. Hierop liggen boomwortels en staan bomen in bakken. De buitentuin is van boven met een net afgesloten.

 • Via uitloopopeningen, meer meters dan volgens de norm, kunnen de hennen vanuit het nachtverblijf de ‘buitentuin’ in en vice versa. Elk nachtverblijf, aan beide kanten van de stal, is 6 meter breed.

  Via uitloopopeningen, meer meters dan volgens de norm, kunnen de hennen vanuit het nachtverblijf de ‘buitentuin’ in en vice versa. Elk nachtverblijf, aan beide kanten van de stal, is 6 meter breed.

 • In elk nachtverblijf staat een 103 meter lange stellingrij van het Big Dutchman Colony-volièresysteem.

  In elk nachtverblijf staat een 103 meter lange stellingrij van het Big Dutchman Colony-volièresysteem.

 • Omdat de volièrestelling aan de zijkanten recht loopt (boven net zo breed als beneden, om voldoende oppervlakte te creëren), zitten er aan de zijkanten schuin geplaatste roostertjes om de kippen gemakkelijker naar en van de etages te laten lopen.

  Omdat de volièrestelling aan de zijkanten recht loopt (boven net zo breed als beneden, om voldoende oppervlakte te creëren), zitten er aan de zijkanten schuin geplaatste roostertjes om de kippen gemakkelijker naar en van de etages te laten lopen.

 • Tussen de twee nachtverblijven is een 12 meter brede ‘binnentuin’, enkele dagen voor de open dag, nog niet helemaal ingericht. Op de bodem van de binnentuin komen houtkrullen te liggen en er worden 32 bomen in bakken geplaatst. “Zo willen we het bos nabootsen. Een kip is immers een bosdier’’, aldus Zanders. In de binnentuin is het opvallend licht. Bijna het gehele dak bestaat uit lichtdoorlatende platen, op de schuine delen van kunststof, op de rechte delen van glas.

  Tussen de twee nachtverblijven is een 12 meter brede ‘binnentuin’, enkele dagen voor de open dag, nog niet helemaal ingericht. Op de bodem van de binnentuin komen houtkrullen te liggen en er worden 32 bomen in bakken geplaatst. “Zo willen we het bos nabootsen. Een kip is immers een bosdier’’, aldus Zanders. In de binnentuin is het opvallend licht. Bijna het gehele dak bestaat uit lichtdoorlatende platen, op de schuine delen van kunststof, op de rechte delen van glas.

 • In de binnentuin hangen 8 Aspra Agro-units die door middel van ionisatie fijnstof uit de stallucht halen.

  In de binnentuin hangen 8 Aspra Agro-units die door middel van ionisatie fijnstof uit de stallucht halen.

 • De eieren worden op het bedrijf ingepakt en kunnen direct worden geleverd aan Lidl. Met deze discounter is een contract voor vijf jaar afgesloten. Vanaf 26 oktober ligt het Kipster-ei, volgens Zanders ‘het eerste klimaat-neutrale ei’, in de winkelschappen. Hij vermoedt tegen een prijs van 23 à 24 cent per stuk.

  De eieren worden op het bedrijf ingepakt en kunnen direct worden geleverd aan Lidl. Met deze discounter is een contract voor vijf jaar afgesloten. Vanaf 26 oktober ligt het Kipster-ei, volgens Zanders ‘het eerste klimaat-neutrale ei’, in de winkelschappen. Hij vermoedt tegen een prijs van 23 à 24 cent per stuk.

 • Aan de voorzijde van de binnentuin is een ruimte uitgespaard, waar bezoekers via een trap op ‘kipniveau’ de dieren kunnen bekijken. De Kipster-stal is 7 dagen per week open voor publiek. Bij de bezoekersingang komen allerlei informatiepanelen met informatie over kipgedrag, kippenfokkerij en productiekolom. Ook is er info te vinden over voerproductie en het gebruik van reststromen van het land en over de humane consumptie. Uitleg is er ook over het Wüsterveld, onderdeel van de gemeente Venray. Deze gemeente telt de meeste kippen van Nederland, namelijk 3,7 miljoen stuks.

  Aan de voorzijde van de binnentuin is een ruimte uitgespaard, waar bezoekers via een trap op ‘kipniveau’ de dieren kunnen bekijken. De Kipster-stal is 7 dagen per week open voor publiek. Bij de bezoekersingang komen allerlei informatiepanelen met informatie over kipgedrag, kippenfokkerij en productiekolom. Ook is er info te vinden over voerproductie en het gebruik van reststromen van het land en over de humane consumptie. Uitleg is er ook over het Wüsterveld, onderdeel van de gemeente Venray. Deze gemeente telt de meeste kippen van Nederland, namelijk 3,7 miljoen stuks.

 • Bovenin de stal aan de voorzijde is een vergaderruimte die plaats biedt aan 25 tot 75 personen, afhankelijk van de opstelling. Vanuit de vergaderruimte is de binnentuin te zien.

  Bovenin de stal aan de voorzijde is een vergaderruimte die plaats biedt aan 25 tot 75 personen, afhankelijk van de opstelling. Vanuit de vergaderruimte is de binnentuin te zien.

 • De Aspra Agro van Smits Agro is een luchtreiniger die speciaal voor de agrarische markt is ontwikkeld. De luchtreiniger verwijdert stof en microben uit de stallucht. De lucht recirculeert, het stof komt onderin in de zakken terecht. Volgens Zanders vangen de acht luchtreinigers 40 tot 45% van het stof in de stallucht af.

  De Aspra Agro van Smits Agro is een luchtreiniger die speciaal voor de agrarische markt is ontwikkeld. De luchtreiniger verwijdert stof en microben uit de stallucht. De lucht recirculeert, het stof komt onderin in de zakken terecht. Volgens Zanders vangen de acht luchtreinigers 40 tot 45% van het stof in de stallucht af.

 • Een kijkje binnenin de Aspra Agro, waarvan de werking op ionisatie berust. De ionisatie-draden zorgen dat het stof neerslaat tegen de binnenkant van de wand van de Aspra Agro. Een borstel veegt het stof eraf, zodat het in de stofzakken terechtkomt. Volgens fabrikant Smits Agro zuivert de Aspra Agro bij een luchtverplaatsing van 11.000 kuub per uur, 80% fijnstof PM 10, 50% PM 2,5 en 20-25% PM 1, het ultra fijne stof. “En door het positief laden met een spanning van 30.000 volt killen we daadwerkelijk virussen”, zegt John van Drunen van Smits Agro.

  Een kijkje binnenin de Aspra Agro, waarvan de werking op ionisatie berust. De ionisatie-draden zorgen dat het stof neerslaat tegen de binnenkant van de wand van de Aspra Agro. Een borstel veegt het stof eraf, zodat het in de stofzakken terechtkomt. Volgens fabrikant Smits Agro zuivert de Aspra Agro bij een luchtverplaatsing van 11.000 kuub per uur, 80% fijnstof PM 10, 50% PM 2,5 en 20-25% PM 1, het ultra fijne stof. “En door het positief laden met een spanning van 30.000 volt killen we daadwerkelijk virussen”, zegt John van Drunen van Smits Agro.

 • Aan de achterwand van de binnentuin hangen vier stoffilters van het nieuwe stoffiltersysteem van Inno+, onderdeel van Big Dutchman. Een deel van de stallucht wordt door deze stoffilters gezogen, een andere deel van de stallucht gaat eerst over/door de mestdroogtunnel in de ruimte achter het diergedeelte en vervolgens door een van 6 stoffilters, waarvan er in totaal 10 in de Kipster-stal zitten. De totale capaciteit van deze 10 stoffilters is 250.000 kuub per uur.

  Aan de achterwand van de binnentuin hangen vier stoffilters van het nieuwe stoffiltersysteem van Inno+, onderdeel van Big Dutchman. Een deel van de stallucht wordt door deze stoffilters gezogen, een andere deel van de stallucht gaat eerst over/door de mestdroogtunnel in de ruimte achter het diergedeelte en vervolgens door een van 6 stoffilters, waarvan er in totaal 10 in de Kipster-stal zitten. De totale capaciteit van deze 10 stoffilters is 250.000 kuub per uur.

 • Het Inno+-stoffiltersysteem heeft een groot luchtdoorlatend vermogen en heeft een automatisch reinigingssysteem, dat het filter frequent (4 tot 12 keer per dag) reinigt met behulp van perslucht. Met het filtersysteem is het mogelijk om 99% van alle fijn stof (PM 10 en PM 2,5) uit de stallucht te filteren, aldus de fabrikant. Ook wordt 99% van alle toxines en 39% van de geur gereduceerd. De filters van Inno+ en de Aspra Agro van Smits Agro zijn 2 van de 10 innovaties die zullen worden getest door het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij om te komen tot praktische en betaalbare innovaties om fijn stof, ammoniak en geur uit stallen te reduceren.

  Het Inno+-stoffiltersysteem heeft een groot luchtdoorlatend vermogen en heeft een automatisch reinigingssysteem, dat het filter frequent (4 tot 12 keer per dag) reinigt met behulp van perslucht. Met het filtersysteem is het mogelijk om 99% van alle fijn stof (PM 10 en PM 2,5) uit de stallucht te filteren, aldus de fabrikant. Ook wordt 99% van alle toxines en 39% van de geur gereduceerd. De filters van Inno+ en de Aspra Agro van Smits Agro zijn 2 van de 10 innovaties die zullen worden getest door het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij om te komen tot praktische en betaalbare innovaties om fijn stof, ammoniak en geur uit stallen te reduceren.

 • Achter het diergedeelte staat een droogtunnel van Big Dutchman. Die droogt de mest in drie dagen tot meer dan 90%. Elke dag wordt mest afgedraaid van de mestbanden van het volièresysteem.

  Achter het diergedeelte staat een droogtunnel van Big Dutchman. Die droogt de mest in drie dagen tot meer dan 90%. Elke dag wordt mest afgedraaid van de mestbanden van het volièresysteem.

 • Boven de mestdroogtunnel staan nog 6 stoffilter-eenheden van Inno+. Vanuit de stoffilters zuigen ventilatoren de warme stallucht door een speciaal ontwikkelde warmtewisselaar met platen die de warmte van de stallucht overdragen op de frisse binnenkomende buitenlicht. Die wordt zo opgewarmd voordat het in de nachtverblijven wordt geblazen. Door de warmtewisselaar wordt de ammoniakuitstoot verlaagd tot ongeveer 0,025 kilogram per kip. Het stof uit de stoffilters valt op de droogtunnel en wordt met de mest afgevoerd.

  Boven de mestdroogtunnel staan nog 6 stoffilter-eenheden van Inno+. Vanuit de stoffilters zuigen ventilatoren de warme stallucht door een speciaal ontwikkelde warmtewisselaar met platen die de warmte van de stallucht overdragen op de frisse binnenkomende buitenlicht. Die wordt zo opgewarmd voordat het in de nachtverblijven wordt geblazen. Door de warmtewisselaar wordt de ammoniakuitstoot verlaagd tot ongeveer 0,025 kilogram per kip. Het stof uit de stoffilters valt op de droogtunnel en wordt met de mest afgevoerd.

 • In de technische ruimte achterin de stal staat onder meer een warmtepomp-installatie.

  In de technische ruimte achterin de stal staat onder meer een warmtepomp-installatie.

 • Ook hangen in de technische ruimte de omvormers die de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Met de zonnepanelen kan 300.000 kWh elektriciteit worden opgewekt.

  Ook hangen in de technische ruimte de omvormers die de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Met de zonnepanelen kan 300.000 kWh elektriciteit worden opgewekt.

 • Ook in de technische ruimte staat een compressor voor de reiniging van de Inno+-stoffilters.

  Ook in de technische ruimte staat een compressor voor de reiniging van de Inno+-stoffilters.

 • …. en een noodaggregaat en….

  …. en een noodaggregaat en….

 • …. twee voersilo’s en een voerweger. De bedoeling is dat de kippen in de Kipster-stal uitsluitend gevoerd worden met reststromen van het land en van de humane consumptie. Zanders: “Brood, knäckebröd, beschuit, eierschalen en wie weet wat nog meer.’’ Als eiwitbron wordt geen sojaschroot gebruikt, maar raapzaadschroot en zonnebloemschroot. “Misschien ook wel insecten of gras.” Nijsen/Granico in het nabij gelegen Veulen levert het speciaal samengestelde complete kippenvoer. Met deze aanpak wil de initiatiefnemers de voedselketen (verder) verduurzamen. “Hiermee proberen we food-feed-competition te beperken. Als je deze filosofie wereldwijd ver doorvoert, is er voor iedereen in de wereld 30% dierlijk eiwit beschikbaar, heeft Wageningen UR berekend.”

  …. twee voersilo’s en een voerweger. De bedoeling is dat de kippen in de Kipster-stal uitsluitend gevoerd worden met reststromen van het land en van de humane consumptie. Zanders: “Brood, knäckebröd, beschuit, eierschalen en wie weet wat nog meer.’’ Als eiwitbron wordt geen sojaschroot gebruikt, maar raapzaadschroot en zonnebloemschroot. “Misschien ook wel insecten of gras.” Nijsen/Granico in het nabij gelegen Veulen levert het speciaal samengestelde complete kippenvoer. Met deze aanpak wil de initiatiefnemers de voedselketen (verder) verduurzamen. “Hiermee proberen we food-feed-competition te beperken. Als je deze filosofie wereldwijd ver doorvoert, is er voor iedereen in de wereld 30% dierlijk eiwit beschikbaar, heeft Wageningen UR berekend.”

 • Bij een milieuvriendelijke kippenstal horen ook oplaadpunten voor elektrische auto’s....

  Bij een milieuvriendelijke kippenstal horen ook oplaadpunten voor elektrische auto’s....

 • …. en voor elektrische fietsen van bezoekers die zeven dagen per week welkom zijn in de Kipster-stal.

  …. en voor elektrische fietsen van bezoekers die zeven dagen per week welkom zijn in de Kipster-stal.

Laatste reacties

 • mazzel1

  Mooi concept. Nu maar hopen dat het niet zo'n drama voor de pluimveehouders wordt als met Rondeel.

 • Vhouder

  over rondeel waren ze ook heel enthousiast voor er kippen in zaten. hier ook eerst draaien en dan roepen

 • fietser

  Enorm goede marketing maar
  Ip 2 stallen naast elkaar met daartussen een overdekte lichtdoorlatende wintergarten met een mini uitloop aan beide zijden. Ongelofelijk dat de dierenbescherming hier ook 3 sterren voor geeft.
  Project hangt van subsidie aan elkaar. Denk dat je zonder provinciale sub, eia sde en mia vamil en pilotprojecten van leveranciers moet rekenen met kostprijs > 40 cent per ei. Zonder de lidl kameraad komt dit concept de markt niet in
  Enorm goede lobby en marketing , petje af daarvoor

 • kuiken007

  over de rug van andere pluimveehouders gepresenteerd!!
  vertellen dat de gewone pluimveehouders het niet goed doen door de haantjes dood te maken
  overheid heeft onderzoek laten doen, er is gebleken dat wanneer het aanbod van deze haantjes er niet meer is er kuikens moeten worden geproduceerd als voedsel voor de dierentuinen e.d.

 • Aardig Plantaardig

  Fokken jullie zelf ook kippen? En zo ja, wat doen jullie met de haantjes? Deze leggen immers geen eieren.
  Knippen jullie snavels en veren? En wanneer krijgen we foto's van de "legstal" met kippen erin?

 • bankivahoen

  Sorry @ aardig plantaardig, hoe kom je er bij dat er snavels en veren geknipt worden? Wie heeft je dit verteld?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.