001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Foto & video

Franse boeren verhinderen ruimen eendenbedrijven

Enkele tientallen Franse eendenhouders en andere boeren hebben verhinderd dat drie eendenbedrijven in de regio Pyrénées-Atlantique bij de Spaanse grens geruimd werden in de campagne tegen vogelgriep.

De boeren hebben zich vreedzaam en volgens de regels gedragen, maar hun massale aanwezigheid heeft het daadwerkelijke ruimen onmogelijk gemaakt, aldus een woordvoerder. De bedrijven moeten preventief geruimd worden omdat ze liggen binnen de grote zone waar in de campagne tegen de vogelgriep alle pluimveebedrijven enkele weken verplicht leeg moeten staan.


 • Pluimveehouder Jean-Michel Berho in Domezain (het zuidwesten van Frankrijk) haalt zijn dieren bij elkaar voor een veterinaire inspectie. Zijn bedrijf is een van de drie waar afgelopen weekend geprotesteerd werd tegen het preventieve doden van de dieren. - Foto's: ANP

  Pluimveehouder Jean-Michel Berho in Domezain (het zuidwesten van Frankrijk) haalt zijn dieren bij elkaar voor een veterinaire inspectie. Zijn bedrijf is een van de drie waar afgelopen weekend geprotesteerd werd tegen het preventieve doden van de dieren. - Foto's: ANP

 • Demonstranten blokkeren de toegang tot het bedrijf van Berho omdat zij niet willen dat gezonde dieren preventief geruimd worden. Onder hen zijn pluimveehouders, andere boeren, leden van de Baskische vakbond ELB en consumenten.

  Demonstranten blokkeren de toegang tot het bedrijf van Berho omdat zij niet willen dat gezonde dieren preventief geruimd worden. Onder hen zijn pluimveehouders, andere boeren, leden van de Baskische vakbond ELB en consumenten.

 • Dierenarts Jean-Pierre Dernozy staat de demonstranten te woord. Hij waarschuwt de pluimveehouder dat als de de ruiming verhinderd wordt en de dieren toch vogelgriep blijken te hebben de komende dagen, dat hij dan persoonlijk aansprakelijk is en geen vergoeding zal krijgen. De demonstraten gelieerd aan vakbond ELB zeggen deze verantwoordelijkheid gezamenlijk te dragen.

  Dierenarts Jean-Pierre Dernozy staat de demonstranten te woord. Hij waarschuwt de pluimveehouder dat als de de ruiming verhinderd wordt en de dieren toch vogelgriep blijken te hebben de komende dagen, dat hij dan persoonlijk aansprakelijk is en geen vergoeding zal krijgen. De demonstraten gelieerd aan vakbond ELB zeggen deze verantwoordelijkheid gezamenlijk te dragen.

 • Pluimveehouder Berho (linksvoor) en dierenarts Dernozy (rechtsvoor) tijdens het protest. De boeren willen een strengere monitoring in plaats van het preventieve ruimen van gezonde dieren. De Franse overheid zet dit voor de tweede keer in twee jaar in als noodmaatregel om grip te krijgen op een vogelgriepepidemie.

  Pluimveehouder Berho (linksvoor) en dierenarts Dernozy (rechtsvoor) tijdens het protest. De boeren willen een strengere monitoring in plaats van het preventieve ruimen van gezonde dieren. De Franse overheid zet dit voor de tweede keer in twee jaar in als noodmaatregel om grip te krijgen op een vogelgriepepidemie.

 • Uiteindelijk verlaten de veterinaire dienst en politieagenten het bedrijf, zonder dat de dieren zijn geruimd. Ook op twee andere bedrijven werd gedemonstreerd tegen het beleid van de Franse overheid.

  Uiteindelijk verlaten de veterinaire dienst en politieagenten het bedrijf, zonder dat de dieren zijn geruimd. Ook op twee andere bedrijven werd gedemonstreerd tegen het beleid van de Franse overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.