Pluimveehouderij

Foto & video

Oog voor belang van de buren

Familie De Boer heeft al 4 jaar traaggroeiende vleeskuikens en dat bevalt erg goed. Alle apparatuur, zowel in de stal als op het dak, zitten aan één zijde om de buren met een camping ter wille te zijn.

De vader van Ernst Jan de Boer (44) in Giethoorn (Ov.) had een gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee. In 1984, met de introductie van het melkquotum, koos De Boer senior echter voor vleeskalkoenen. In 1996 kwam Ernst Jan de Boer van school en ging meteen in maatschap met zijn ouders. “Tot ik in 2008 het bedrijf volledig overnam. Ik hield het bedrijf zoals het was, maar het werd steeds lastiger om de kalkoenen gezond te houden.” De Overijsselse veehouder keek eerst nog of er eventueel een robuuster ras was dat hij kon produceren. “Uiteindelijk bleek er geen kalkoenenras te zijn dat écht robuust is. Op het moment dat na 2000 de ziektedruk bij de kalkoenen nog meer toenam, was het klaar voor mij: ik wilde een andere tak.”

Overstap naar traaggroeiend

De Boer besloot samen met zijn vrouw Madelon (45) voor een diervriendelijk concept te gaan waar zij toekomst in zien. Een prettige bijkomstigheid is dat het minder arbeidsintensief is. In 2008 was De Boer op een vergadering van Agrifirm in Meppel (Dr.). Tijdens de vergadering vroegen ze of je als boer over wilde stappen (of als 2e tak) op traaggroeiende vleeskuikens. Je zou dan volgens het Beter Leven 1 ster-keurmerk produceren voor De KuikenaeR die levert aan de Nederlandse retail. “Financieel was het echter nog wel een forse investering, en het was toch onbekend terrein. Vandaar dat ik nog een paar jaar gewacht heb voor ik de stap uiteindelijk zette.”

Ernst Jan de Boer (44) heeft met zijn vrouw Madelon (45) een omgebouwde kalkoenenstal voor 20.000 en een nieuwe stal uit 2016 voor 27.000 traaggroeiende vleeskuikens in Giethoorn (Ov.). Hij produceert voor het Beter Leven 1 ster-scharrelconcept van De KuikenaeR. Dit betekent niet boven de 25 kg/m2 uitkomen in minimaal 56 dagen. - Foto's: Dick van Doorn
Ernst Jan de Boer (44) heeft met zijn vrouw Madelon (45) een omgebouwde kalkoenenstal voor 20.000 en een nieuwe stal uit 2016 voor 27.000 traaggroeiende vleeskuikens in Giethoorn (Ov.). Hij produceert voor het Beter Leven 1 ster-scharrelconcept van De KuikenaeR. Dit betekent niet boven de 25 kg/m2 uitkomen in minimaal 56 dagen. - Foto's: Dick van Doorn

In 2012 belde De Boer zelf Agrifirm en De KuikenaeR of er nog de mogelijkheid was om over te stappen naar traaggroeiende vleeskuikens. En dat kon. “Al kostte het nog heel wat moeite om de Rabobank ervan te overtuigen dat mijn overstap de juiste keuze was. Het is dan ook een forse investering geweest van zo’n € 250.000 voor alle aanpassingen aan de stal en uitbreiding. Het ombouwen van de stal duurde maar twee maanden, in maart 2013 kon ik de eerste Hubbard JA757-vleeskuikens al opzetten.”

Nu veel minder werk

Het grootbrengen van de dieren was in eerste instantie niet heel eenvoudig voor De Boer. “Je mag in dit concept namelijk niet boven de 25 kg/m2 uitkomen, en dat terwijl je ze wel minimaal 56 dagen moet houden. En ze moeten continu voer en water tot hun beschikking hebben.” Voor het daglicht is gebruikgemaakt van daglichtdoorlatende platen met een totale oppervlakte van 3% van het staloppervlak. Voor iedere 1.000 kuikens is er 1 pak stro in de stal. De Boer: “Ik produceer nu ook een aantal rondes volgens het FairMast-concept, een aanvulling op het scharrelconcept van Plukon voor de Duitse markt. Dan moet je zelfs 2 pakken stro per 1.000 kuikens geven en GMO-vrij voer voeren.”

De Boer zelf doet vooral de dieren en zijn vrouw Madelon doet voor het grootste deel de administratie. De traaggroeiende vleeskuikens geven aanzienlijk minder werk dan de kalkoenen. “Bij de kalkoenen werkten we met die rode Plasson-drinkers en die moest ik echt goed schoonhouden in verband met de ziektedruk en het bijstrooien gedurende de ronde. Verder heb ik nu minder fysiek werk en minder uitval, wat ook prettiger werkt.”

Duitse FairMast-concept

De KuikenaeR was direct tevreden over de kuikens die geleverd werden volgens De Boer. Deze kuikens gaan naar de Albert Heijn. Voor de rondes die hij volgens de FairMast-concepteisen draait, krijgt de vleeskuikenhouder een kleine vergoeding voor het extra stro en werk dat hij levert. “Ik heb er niet bewust om gevraagd om voor het FairMast-concept te produceren, het is meer een gunst omdat onze afnemer ook goed voor ons is.”

De bouw van de wintergarten vergde een behoorlijke investering, de kuikens zijn er echt verzot op.
De bouw van de wintergarten vergde een behoorlijke investering, de kuikens zijn er echt verzot op.

Inmiddels heeft de familie een nieuwe stal gezet voor 27.000 traaggroeiende vleeskuikens waarmee het totaal op 47.000 komt. De nieuwe stal is 2.700 m2 groot. “Was nog geen sinecure om de vergunning hiervoor te krijgen, ook omdat we hier vlakbij de Overijsselse ‘De Wieden’ zitten. In 2013, direct na de renovatie van de oude kalkoenenstal ging De Boer het vergunningentraject voor nieuwbouw al in. Door het emissiepunt iets te verhogen konden we in 2015 toch beginnen met bouwen.” De nieuwe stal werd met IDS-subsidie gebouwd. In de stal werden automatische graanstrooiers opgehangen. De Boer: “Geen doorslaand succes, het graan wordt aardig hard gestrooid.”

Speciaal voor de buren

Een heel bijzonder punt aan de stal van de Giethoornse vleeskuikenhouder is dat hij alle apparatuur zowel in de stal als op het dak aan één zijde van de stal heeft zitten. “Dit in het belang van de buren die aan de kant van de nieuwe stal aan de overzijde van ons weiland hun zonneterras hebben liggen en een mini-camping. Je zou het zelf ook niet leuk vinden als je op de zomeravond iedere keer die apparatuur zou horen aanslaan. De buren hebben ons voor onze keuze, die vergunningtechnisch niet per se noodzakelijk was, overigens hartelijk bedankt!”

Door het emissiepunt iets te verhogen kon De Boer in 2015 toch beginnen met bouwen van de nieuwe stal. Een heel bijzonder punt aan de stal van de Giethoornse vleeskuikenhouder is dat hij alle apparatuur zowel in de stal als op het dak aan één zijde van de stal heeft zitten.
Door het emissiepunt iets te verhogen kon De Boer in 2015 toch beginnen met bouwen van de nieuwe stal. Een heel bijzonder punt aan de stal van de Giethoornse vleeskuikenhouder is dat hij alle apparatuur zowel in de stal als op het dak aan één zijde van de stal heeft zitten.

Familie De Boer is voorlopig niet van plan om te gaan investeren. “Wij gaan nu eerst even een tijdlang aflossen. Ook om voldoende buffer te creëren voor eventuele mindere tijden. En we gaan afwachten wat onze zoon van veertien wil, kans dat hij het overneemt, maar kan ook zijn van niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.