Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Vleeskuikenhouders bouwen aan de toekomst

Het vleeskuikenbedrijf van Ramon en Karla Harmes in Klazienaveen (Dr.) ondergaat een metamorfose. In vijf bouwfases wordt het bedrijf uitgebreid en gemoderniseerd. Met zonnepanelen en een innovatieve mestkachel is het bedrijf straks energieneutraal.

Foto

 • Ramon Harmes (41) breidt zijn vleeskuikenbedrijf uit van 125.000 naar 270.000 vleeskuikens. De uitbreiding gaat gepaard met een flinke moderniseringsslag. Harmes runt het bedrijf samen met zijn vrouw Karla. Foto's: Hans Banus

  Ramon Harmes (41) breidt zijn vleeskuikenbedrijf uit van 125.000 naar 270.000 vleeskuikens. De uitbreiding gaat gepaard met een flinke moderniseringsslag. Harmes runt het bedrijf samen met zijn vrouw Karla. Foto's: Hans Banus

 • Harmes is naast vleeskuikenhouder ook akkerbouwer. De akkerbouwtak omvat 120 hectare en staat volledig ten dienste van de pluimveetak. Harmes verbouwt hoofdzakelijk mais en tarwe. Een deel van de grond wordt geruild voor de teelt van aardappelen.

  Harmes is naast vleeskuikenhouder ook akkerbouwer. De akkerbouwtak omvat 120 hectare en staat volledig ten dienste van de pluimveetak. Harmes verbouwt hoofdzakelijk mais en tarwe. Een deel van de grond wordt geruild voor de teelt van aardappelen.

 • Sinds augustus 2015 is er heel wat veranderd op het bedrijf. Uiterst links is de nieuwe kantoor- en kantineruimte zichtbaar. Die is bovendien voorzien van een hygiënesluis. De twee stallen daarnaast zijn nieuw. Twee oude stallen werden gesloopt. De twee rechter stallen zijn opgeknapt en voorzien van centrale verwarming.

  Sinds augustus 2015 is er heel wat veranderd op het bedrijf. Uiterst links is de nieuwe kantoor- en kantineruimte zichtbaar. Die is bovendien voorzien van een hygiënesluis. De twee stallen daarnaast zijn nieuw. Twee oude stallen werden gesloopt. De twee rechter stallen zijn opgeknapt en voorzien van centrale verwarming.

 • Met de bouw van deze twee stallen wordt het aantal kuikenplaatsen in één klap verdubbeld. Beide stallen zijn 101 meter lang en 28 meter breed. Ze bieden in totaal plaats aan 135.000 vleeskuikens.

  Met de bouw van deze twee stallen wordt het aantal kuikenplaatsen in één klap verdubbeld. Beide stallen zijn 101 meter lang en 28 meter breed. Ze bieden in totaal plaats aan 135.000 vleeskuikens.

 • Stal 5 (links) wordt in december in gebruik genomen. Stal 6 volgt in februari. De stallen worden gebouwd door Van Pijkeren. Het installatiewerk wordt gedaan door Kosse (Slagharen).

  Stal 5 (links) wordt in december in gebruik genomen. Stal 6 volgt in februari. De stallen worden gebouwd door Van Pijkeren. Het installatiewerk wordt gedaan door Kosse (Slagharen).

 • De stallen worden voorzien van vloerverwarming. Daarmee heeft Harmes straks ook de mogelijkheid om te koelen. "Zo kunnen we hittestress op warme dagen voorkomen." Harmes koos voor een dubbele laag betonnetten, om te voorkomen dat de vloer gaat scheuren. "We werken zonder dilatatievoegen."

  De stallen worden voorzien van vloerverwarming. Daarmee heeft Harmes straks ook de mogelijkheid om te koelen. "Zo kunnen we hittestress op warme dagen voorkomen." Harmes koos voor een dubbele laag betonnetten, om te voorkomen dat de vloer gaat scheuren. "We werken zonder dilatatievoegen."

 • In stal 6 wordt het zandbed vlakgemaakt. Onder de vloer ligt straks een laag van 30 centimeter puin, een paar centimeter zand en 3 centimeter isolatiemateriaal. "Ik wil efficiënt kunnen verwarmen en koelen", aldus Harmes.

  In stal 6 wordt het zandbed vlakgemaakt. Onder de vloer ligt straks een laag van 30 centimeter puin, een paar centimeter zand en 3 centimeter isolatiemateriaal. "Ik wil efficiënt kunnen verwarmen en koelen", aldus Harmes.

 • De zijwanden van de nieuwe stallen op het bedrijf zijn voorzien van lichtstraten. De meerkosten neemt Harmes nu voor lief. "Het kan maar zo zijn dat daglicht nog eens verplicht wordt gesteld. De lichtstraten bieden ons wellicht de mogelijkheid om voor een concept te leveren."

  De zijwanden van de nieuwe stallen op het bedrijf zijn voorzien van lichtstraten. De meerkosten neemt Harmes nu voor lief. "Het kan maar zo zijn dat daglicht nog eens verplicht wordt gesteld. De lichtstraten bieden ons wellicht de mogelijkheid om voor een concept te leveren."

 • De nieuwe stallen hebben een zeer hoge isolatiewaarde. Onder de daken liggen twee lagen van 15 centimeter glaswol. Ook de vloeren en de muren zijn extra geïsoleerd. "Deze stallen moeten 40 jaar mee kunnen. Dan ga ik niet besparen op de isolatiewaarde", aldus Harmes.

  De nieuwe stallen hebben een zeer hoge isolatiewaarde. Onder de daken liggen twee lagen van 15 centimeter glaswol. Ook de vloeren en de muren zijn extra geïsoleerd. "Deze stallen moeten 40 jaar mee kunnen. Dan ga ik niet besparen op de isolatiewaarde", aldus Harmes.

 • De stallen van Harmes zijn voorzien van het Fortica-systeem van Hotraco. De oude besturingskasten waren aan vervanging toe, aldus de vleeskuikenhouder. "Deze computers zijn voorzien van touchscreens en kunnen op afstand worden bestuurd." Harmes werkt met warmtewisselaars van Plettenburg. "Daarmee realiseren we een fijnststofreductie van 31 %. Met de centrale verwarming produceren we 12 gram ammoniak per dierplaats."

  De stallen van Harmes zijn voorzien van het Fortica-systeem van Hotraco. De oude besturingskasten waren aan vervanging toe, aldus de vleeskuikenhouder. "Deze computers zijn voorzien van touchscreens en kunnen op afstand worden bestuurd." Harmes werkt met warmtewisselaars van Plettenburg. "Daarmee realiseren we een fijnststofreductie van 31 %. Met de centrale verwarming produceren we 12 gram ammoniak per dierplaats."

 • In deze grote sleufsilo kan Harmes 1.200 ton mais opslaan. Over de hele ronde voert hij gemiddeld 23 % mais en 20 % tarwe bij.

  In deze grote sleufsilo kan Harmes 1.200 ton mais opslaan. Over de hele ronde voert hij gemiddeld 23 % mais en 20 % tarwe bij.

 • Harmes laadt de grof gemalen mais met behulp van een shovel in deze stortbak. Hieruit wordt de mais bijgemengd.

  Harmes laadt de grof gemalen mais met behulp van een shovel in deze stortbak. Hieruit wordt de mais bijgemengd.

 • Dit is de hamermolen waarmee de mais wordt bewerkt. "Grof gemalen korrels worden goed opgenomen, in tegenstelling tot maismeel", aldus Harmes.

  Dit is de hamermolen waarmee de mais wordt bewerkt. "Grof gemalen korrels worden goed opgenomen, in tegenstelling tot maismeel", aldus Harmes.

 • De tarwe wordt vanuit voersilo's bijgemengd aan het kuikenvoer. Met behulp van de blauwe bak wordt de tarwe in de voersilo's geblazen. Harmes haalt 350 ton tarwe van eigen land. Hij moet na de uitbreiding ruim 1.500 ton bijkopen. Hij investeerde in een bewaarloods (1.500 ton) op een andere locatie. "Tarweopslag biedt kansen. Zeker als ik op het juiste moment weet in te kopen."

  De tarwe wordt vanuit voersilo's bijgemengd aan het kuikenvoer. Met behulp van de blauwe bak wordt de tarwe in de voersilo's geblazen. Harmes haalt 350 ton tarwe van eigen land. Hij moet na de uitbreiding ruim 1.500 ton bijkopen. Hij investeerde in een bewaarloods (1.500 ton) op een andere locatie. "Tarweopslag biedt kansen. Zeker als ik op het juiste moment weet in te kopen."

 • Het vleeskuikenbedrijf heeft een eigen waterbron. Alleen al voor het drinkwater van de kuikens is jaarlijks 16.000 kuub water nodig. "Dan heb ik het schoonmaakwater nog niet meegerekend", aldus Harmes.

  Het vleeskuikenbedrijf heeft een eigen waterbron. Alleen al voor het drinkwater van de kuikens is jaarlijks 16.000 kuub water nodig. "Dan heb ik het schoonmaakwater nog niet meegerekend", aldus Harmes.

 • In deze buffertank zit 250 kuub water. Het water wordt gebruikt voor het verwarmen van de stallen. "Het koelen van de stalvloeren gebeurt met ruw water van eigen waterbronnen." Op de plek waar nu de vrachtwagen zichtbaar is, wordt binnenkort een mestloods van 30 bij 30 meter gebouwd. Hierin wordt mest gedroogd tot 85 % droge stof.

  In deze buffertank zit 250 kuub water. Het water wordt gebruikt voor het verwarmen van de stallen. "Het koelen van de stalvloeren gebeurt met ruw water van eigen waterbronnen." Op de plek waar nu de vrachtwagen zichtbaar is, wordt binnenkort een mestloods van 30 bij 30 meter gebouwd. Hierin wordt mest gedroogd tot 85 % droge stof.

 • Harmes wil de droge mest op z'n eigen bedrijf verbranden in een Duitse mestkachel van 550 kilowatt. "Het vergunningentraject duurde lang en verliep moeizaam. Maar in februari gaan we draaien. De kachel is al op onze mest getest. We weten waar we over praten en de kachelleverancier is nauw betrokken. Het voelt daarom niet als een sprong in het diepe", aldus Harmes.

  Harmes wil de droge mest op z'n eigen bedrijf verbranden in een Duitse mestkachel van 550 kilowatt. "Het vergunningentraject duurde lang en verliep moeizaam. Maar in februari gaan we draaien. De kachel is al op onze mest getest. We weten waar we over praten en de kachelleverancier is nauw betrokken. Het voelt daarom niet als een sprong in het diepe", aldus Harmes.

 • De investering in de kachel, de mestloods en de droger bedraagt €1 miljoen. Harmes produceert 2.500 ton mest. Na het drogen is er nog 1.700 ton over. Daarvan wordt 700 ton verbrand. De warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de stallen. De resterende 1.000 ton droge mest wordt afgezet voor de productie van korrels. Waar mest voorheen een kostenpost was, levert de afzet straks geld op, verwacht Harmes. "Het nettovoordeel is €17 per ton. De kuikenhouder verwacht deze investering in 7 tot 8 jaar terug te verdienen. "Met de nieuwe schaalgrootte moet dat lukken."

  De investering in de kachel, de mestloods en de droger bedraagt €1 miljoen. Harmes produceert 2.500 ton mest. Na het drogen is er nog 1.700 ton over. Daarvan wordt 700 ton verbrand. De warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de stallen. De resterende 1.000 ton droge mest wordt afgezet voor de productie van korrels. Waar mest voorheen een kostenpost was, levert de afzet straks geld op, verwacht Harmes. "Het nettovoordeel is €17 per ton. De kuikenhouder verwacht deze investering in 7 tot 8 jaar terug te verdienen. "Met de nieuwe schaalgrootte moet dat lukken."

 • Harmes investeerde de afgelopen jaren ook in zonnepanelen. Dit jaar werd hij ingeloot voor een nieuwe SDE-subsidie. De panelen worden volgend jaar gelegd. Vanaf dan is hij volledig zelfvoorzienend als het gaat om energie. "We wekken onze eigen stroom en warmte op. Dat maakt ons energieneutraal."

  Harmes investeerde de afgelopen jaren ook in zonnepanelen. Dit jaar werd hij ingeloot voor een nieuwe SDE-subsidie. De panelen worden volgend jaar gelegd. Vanaf dan is hij volledig zelfvoorzienend als het gaat om energie. "We wekken onze eigen stroom en warmte op. Dat maakt ons energieneutraal."

 • Zo ziet de voorgevel van de kantoor- en kantineruimte eruit. Links is een kantine ingericht. Daarachter bevindt zich een nieuwe kantoorruimte. Rechts is een hygiënesluis gemaakt.

  Zo ziet de voorgevel van de kantoor- en kantineruimte eruit. Links is een kantine ingericht. Daarachter bevindt zich een nieuwe kantoorruimte. Rechts is een hygiënesluis gemaakt.

 • Een impressie van de luxe kantine, die een complete keuken bevat.

  Een impressie van de luxe kantine, die een complete keuken bevat.

 • De komende maanden gebeurt er nog van alles op het vleeskuikenbedrijf van Ramon en Karla Harmes. Ze verwachten medio 2018 een open dag te kunnen organiseren. Lees in het Kerstnummer van Pluimveehouderij meer over de visie en werkwijze van de ondernemers.

  De komende maanden gebeurt er nog van alles op het vleeskuikenbedrijf van Ramon en Karla Harmes. Ze verwachten medio 2018 een open dag te kunnen organiseren. Lees in het Kerstnummer van Pluimveehouderij meer over de visie en werkwijze van de ondernemers.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Kijkend naar de kopse kant van de isolatie zou ik heel nieuwsgierig worden naar hoe de rest van de isolatie dekens verderop in het gebouw zijn geinstalleerd. Isolatie is een heel secuur werkje en de dekens moeten presies aansluiten tussen de gordingen om er het volle voordeel van te krijgen. Ook wat betreft brandveiligheid is het beter om steenwol te gebruiken in plaats van glaswol.https://youtu.be/RKZd1ZTjvzE

 • je bent wel een betwetertje he ?kijk naar een foto en gelijk met allerlei adviezen wat er mis is met je brandveiligheid .als het spul in de hens staat doe je daar niks meer aan

Of registreer je om te kunnen reageren.